NavMenu

Amko komerc povećao udio u Dobrinji na 95,7% - Stečeni uslovi za istiskivanja manjinskih dioničara

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 31.12.2018. 10:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Ponuda za preuzimanje društva Dobrinja d.d. Sarajevo, koju je raspisao Amko Komerc uspješno je završena, te omogućava trgovačkom lancu da pokrene postupak istiskivanja manjinskih dioničara ("squeeze out"), izvještava Indikator.ba.

U javnoj ponudi, koja je okončana 25. decembra, deponovano je 8.982 dionica ili procentualno izraženo 16,15%.

Budući da je prije tender ponude Amko komerc posjedovao 79,55% dionica Dobrinje, njegov vlasnički udio povećat će se na 95,7%, te će se steći uslovi za "squeeze out".

Prema odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, ako nakon ponude za preuzimanje ponuđač i lica koja s njim djeluju zajednički drže najmanje 95% dionica s pravom glasa ciljnog društva, u roku tri mjeseca od isteka roka trajanja tender ponude imaju pravo na prijenos dionica manjinskih dioničara bez njihovog dopuštenja uz pravičnu naknadu, pod uvjetom da su u ponudi naveli da će koristiti ovo pravo.

U tender ponudi Amko komerc je naveo da mu je cilj sticanje 100% vlasničkog udjela u Dobrinji i da će koristiti pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara.


Za otkup dionica Dobrinje koje su deponovane Amko Komerc će platiti nešto više od 480.000 KM. Rok za plaćanje deponovanih dionica je 1.1.2019. godine.

Amko komerc preuzeo je većinsko vlasništvo u trgovačkom preduzeću Dobrinja od MIMS grupacije još 2012. godine. Tada je za 69,2% udjela platio nešto više od 2 mil KM.

Prodaja Dobrinje bila je dio tadašnjeg plana sarajevskog MIMS-a o izlasku iz maloprodaje i orijentaciji na razvoj proizvodnje u prehrambenom sektoru i grafičkoj industriji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.