Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 31.12.2018.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS čeka registar javnih službenika - Svjetska banka traži proširenje na sve budžetske korisnike, moguća promjena zakona

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Republika Srpska još nije dobila registar javnih službenika, odnosno, svih radnika koji platu primaju iz republičkog budžeta.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave tvrde da su svoj dio posla davno odradili, ali da rokove iz projekta koji se radi sa Svjetskom bankom nisu ispoštovali ostali nivoi vlasti. Srpska već ima nekoliko registara zaposlenih u javnoj upravi, a novi bi bio proširen i sa ostalim budžetskim korisnicima.

Otkako je, krajem prošle godine, donesen Zakon o registru zaposlenih, kod korisnika budžetskih sredstava malo se šta uradilo. Ministar uprave i lokalne samouprave poručuje – ne našom krivicom.

- Ideja je bila da će sve četiri nivoa vlasti imati taj registar, da će se praktično paralelno provoditi taj projekat. Samim tim Svjetska banka sada čeka da se završe ostale obaveze, da bismo mi mogli završiti svoju implementaciju. Zakonom je propisano da će novi registar i dalje voditi, taj prošireni, Agencija za državnu upravu - istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Pod budžetskim korisnicima se, osim zaposlenih u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, između ostalog, podrazumijevaju i radnici sudova i tužilaštava, zaposleni u prosvjeti i Fondu PIO.

Svjetska banka tražila je i da se u tu grupu svrstaju i zdravstveni radnici, koji nisu obuhvaćeni zakonom, pa će on, kažu u Agenciji za državnu upravu, možda morati i da se mijenja. Glavna korist od registra bila bi ta što bi se tačno znalo koliko ima radnika koji se finansiraju iz entitetskih, ali i iz budžeta BiH, i ko prima jednu, a ko više plata, i da li su duple funkcije nespojive.

Znalo bi se i u kojim oblastima ima viška, a u kojima manjka radnika. Uvođenje reda, po svoj prilici, ne odgovara federalnim vlastima. Iako zvaničnih nema, prema nezvaničnim podacima, u Federaciji BiH, samo u javnoj upravi u lokalnim zajednicama radi 13.500 ljudi, duplo više nego u Republici Srpskoj.

Jedinstveni registar biće u fokusu nove Vlade Srpske, i to u smislu reforme javne uprave.

- Smanjenje učešće izdataka u tekućoj potrošnji u javnoj upravi biće realizovano kroz uspostavljanje registra zaposlenih kod svih korisnika budžetskih sredstava, te kroz izmjenu organizacije javne uprave i povećanje efikasnosti njenog rada - istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

U BiH, od 2015. godine, na snazi je moratorijum na zapošljavanje u javnoj upravi na svim nivoima. Ipak, prema podacima Agencije za statistiku BiH, bilo je novih zapošljavanja. Nezvanični podaci pokazuju da je, u ovoj godini, samo u državnim BH institucijama radilo više od 23.000 ljudi. Što se tiče Republike Srpske, od oko pet hiljada zaposlenih u javnoj upravi, polovina radi u Poreskoj i Geodetskoj upravi, kao i u republičkom Inspektoratu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.