Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 31.12.2018.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora dobija najveću solarnu elektranu u Evropi - Potpisan ugovor o izgrdnji vrijedan 178 mil EUR

Ilustracija
Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić potpisala je u subotu, 29. decembra, sa predstavnicima konzorcija koji čine Elektroprivreda (EPCG), finski Fortum i kompanija Sterling and Wilson, ugovor o izgradnji solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, saopšteno je u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.

Odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta u Ulcinju donijela je Vlada na sjednici u petak.

- Zemljište se daje u zakup na 30 godina EPCG-u, Fortumu i firmi Sterling and Wilson kao prvorangiranom konzorcijumu u sprovedenom javnom pozivu. Cijena godišnjeg zakupa po metru kvadratnom je 0,33 EUR - navodi se u Vladinoj odluci.

Predstavnici konzorcija su nakon potpisivanja ugovora saopštili da će solarna elektrana u Ulcinju, snage 250 megavati, biti najveća tog tipa u Evropi.

Tenderska komisija je početkom septembra otvorila ponude i pristupila detaljnom pregledu podnijete dokumentacije. Komisija za vrednovanje ponuda je napravila uvid u dokumentaciju i odlučila da konzorcijum EPCG, Fortum i Sterling and Wilson bude prvorangirani.

Konzorcij je ponudio otvaranje 226 novih radnih mjesta tokom trajanja zakupa zemljišta.

- Ponudom konzorcija predviđen je ukupan iznos investicije od 178 mil EUR. Kao važan element ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 mil EUR - zaključili su u Ministarstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.