Izvor: eKapija | Subota, 29.12.2018.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tokom 2019. stiže nulta serija termos košnica iz Trebinja - Za jedinstvenu inovaciju zainteresovani pčelari iz cijelog regiona

Obrad i Dragan Spaić
Nulta serija termos košnica, inovacije Trebinjaca Dragana i Obrada Spaića, biće tokom 2019. plasirana na tržište BiH, ali i šire - Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, rekao je Obrad Spaić za eKapiju.

Ova inovacija jedna je od dvije najbolje tehnološke inovacije u RS za 2018.

Kako je pojasnio Spaić, koji je inače zaposlen na Fakultetu za proizvodnji i menadžment u Trebinju i pčelarstvom se bavi iz hobija, nulta serija će podrazumijevati plasiranje 30 do 40 kompleta, zavisno od košnica, odnosno 100 nastavaka.

- Najprije smo planirali da nultu seriju plasiramo na područje trebinjsko-fočanske i sarajevsko-zvorničke regije, ali zvog velikog interesovanja iz regije, sigurno je da ćemo to proširiti na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku.

Nakon toga, sljedeći korak je pronalazak finansija kako bi počela veća proizvodnja ovih košnica, tj. otvaranje proizvodnog pogona.

- Imali smo ponude iz BiH i Srbije da se pojedini ljudi uključe u masovniju proizvodnju, ali još ništa nismo dogovorili - istakao je Spaić.

Troslojne stranice

Naziv "termos košnica" podsjeća na popularnu termos bocu, što upućuje da posjeduje dobru toplotnu izolaciju, objašnjava nam Spaić.

Njena inovativnost se ogleda u konstruktivnom rješenju - košnica se sastoji od nosećeg rama i troslojnih stranica. I jedno i drugo su napravljeni od naširoko upotrebljavanih materijala - jelova daska, stiropor, tanka špera od mekog drveta, dvoslojna PVC ploča i plastična ugaona lajsna.

- Noseći ram čine stubovi, gornji i donji vijenac od jelove daske, koji obezbjeđuje nosivost i stabilnost košnice, jednostavno razmicanje i vađenje ramova standardnim postupkom i alatima i sprečava kontakt pčela sa stiroporom - kaže Spaić.

Što se tiče troslojnih stranica, sloj do pčela je od mekog drveta, obezbjeđujući pčelama uslove približne prirodnim i spriječava da pčele nagrizaiju stiropor.

Srednji sloj od stiropora obezbjeđuje toplotnu izolaciju i sve prednosti stiropornih košnica. Vanjski sloj – dvoslojna PVC ploča, obezbjeđuje zaštitu košnice od vanjskih uticaja, čime je izbjegnuto farbanje košnica štetnim zaštitnim sredstvima, a obezbjeđuje i dodatnu toplotnu izolaciju.

- Ugaonim plastičnim lajsnama obezbjeđena je zaštita ugaonih spojeva dvoslojnih PVC ploča od prodora vlage - ističe Spaić.

Prednosti


Ovakvo konstruktivno rješenje termos košnice zadržava sve prednosti kako drvenih tako i stiropornih košnica, i istovremeno eliminiše sve nedostatke i jednih i drugih, što se vidi iz sljedećih karakteristika, navodi Spaić.

- Unutrašnji zidovi termos-košnice su od mekog drveta, tako da su pčelama obezbijeđeni uslovi približni prirodnim

- Noseći ram, od jelove daske, obezbjeđuje potrebnu nosivost ramova napunjenih medom i pčelama, kao i stabilnost prilikom postavljanja većeg broja nastavaka

- Termos košnica posjeduje znatno veću toplotnu izolaciju od drvenih, jer je koeficijent toplotne provodljivosti stiropora (λ) 4,4 puta manji od koeficijenta toplotne provodljivosti drveta

- Jednostavno je razmicanje i odvajanje ramova iz košnice postojećim pčelarskim priborom, bez opasnosti da košnica popuca ili se ošteti prilikom upotrebe veće sile

- Izrazito su lakše u odnosu na drvene, jer je težina jedne LR termos košnice oko 3 kg, dok je težina iste košnice u drvenoj izvedbi veća od 5 kg, zavisno od debljine daske

- Termos košnice su vodootporne, tako da im nije potrebno farbanje štetnim zaštitnim sredstvima

- Pčele nisu u dodiru sa stiroporom, ni sa vanjske ni sa unutrašnje strane, tako da ga ne nagrizaju i ne prave veći broj otvora (leta)

- Zbog dobrih izolacionih karakteristika stiropora unutar košnice nema većih oscilacija temperature, tako da će pčele manje vremena i energije trošiti na grijanje/hlađenje košnice, a više na sakupljanje nektara

- Pčelarima je olakšano pčelarenje, jer su termos košnice za 50% lakše od drvenih i nema potrebe za čestom zaštitom štetnim zaštitnim sredstvima

- Osim svih navedenih pozitivnih osobina nove termos košnice su jednostavne i tehnologične za proizvodnju

T.B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.