Izvor: eKapija | Petak, 28.12.2018.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja dionice Koridora 11 od Požege do Boljara mogla bi da počne 2021.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Dionica od Požege preko Ivanjice do Boljara, dužine 107 km, posljednja je dionica Koridora 11 koja bi spojila Beograd sa Crnom Gorom. Na njoj je završen prelet aviona, kako bi traseri CIP-a mogli da povuku trasu, a u toku su i pregovori sa kineskom kompanijom CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja bi gradila ovaj autoput, izjavio je za eKapiju Milutin Ignjatović, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP.

Kako je rečeno za naš portal, dionica od Požege do Boljara najteža je po geološkoj građi i topografiji. Na osnovu urađenog Generalnog projekta, koji je CIP uradio, projektovan je 51 tunel, oko 100 mostova i oko 20 podvožnjaka i nadvožnjaka. Investiciona vrijednost ove dionice iznosi oko 2 mlrd EUR.

Kroz Crnu Goru do Boljara, orijentaciono, trasa autoputa prelazi preko Berana, Andrijevice, Mateševa, Podgorice i dolazi do Bara.

Prema riječima Ignjatovića, projektovanje dionice od Požege preko Ivanjice do Boljara, može da počne tek kada se izvrše brojna terenska istraživanja (geodetska snimanja, geološka istražna bušenja, laboratorijsko-geomehanička ispitivanja, itd).

- Po mom mišljenju, to će biti 2020. godine, dok gradnja može da počne u 2021. godini – rekao je za eKapiju Ignjatović.

Podsjetimo, očekuje se početak gradnje dionice Preljina–Požega, dužine 31 kilometar, za koju je Saobraćajni institut CIP u 2018. godini izveo geotehnička istraživanja za trasu i najteže objekte, tunele i mostove.

Izgradnja tunela na dionici Preljina-Požega, najvjerovatnije će početi u martu 2019. godine.

S. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.