Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 31.12.2018.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2018: Mirko Vincetić

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Mirko Vincetić
Mirko Vincetić, direktor firme IMO, rođen je u Orašju. Srednju ekonomsku školu završio je u Tuzli, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1978. godine.

Radio je u državnim kompanijama od 1980. do 1992. godine. Bio je saradnik Ante Markovića u SIV-u. Od 1992. radi u svojoj privatnoj kompaniji IMO.

Posljednjih 20 godina je generalni i ekskluzivni zastupnik njemačke firme Zarges za tržište Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore. Snažnom i dugogodišnjom logistikom, propagandom i prezentacijama Zargesovog programa IMO je promovisao bezbjedno i lako penjanje i inicirao potpuno novu kulturu u oblasti tehnike penjanja u zemljama regije.

Od 2000. do 2005. zastupao je Zagrebački velesajam na tržištu SRJ čime je, nakon ratnih stradanja, doprinjeo približavanju i otopljavanju odnosa između privrednika Srbije i Hrvatske. Danas živi i radi u Srbiji, a podjednako radi i u BiH.

Pitali smo Mirka Vincetića šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2018. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- Prespanski sporazum između Makedonije i Grčke. U moru loših informacija i ružnih događaja ovo je izuzetan događaj. Ogroman iskorak, odvažan, hrabar i izuzetno važan kako za sve nas, savremenike događaj, tako i za buduće generacije. Daje tračak nade i uliva skroman optimizam da će se i druga sporna pitanja na brdovitom Balkanu uspješno i brzo riješiti.

PROMAŠAJ GODINE

- Uvođenje takse od 100% na uvoz proizvoda iz BiH i Srbije na Kosovo.

LIČNOST GODINE

- Novak Đoković. Svjetski prvak u tenisu i jedan od najboljih sportista svih vremena na planeti. Vanserijski sportista, ličnost, čovjek i humanista. Svako od nas može od njega da uči kako se uspjeh i odličan rezultat postiže ogromnim radom, upornošću i vjerom u sebe.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Na žalost, ne mogu da se sjetim niti jednog istinski važnog poteza države koji bi donio benefit njenim građanima i privredi. Država je sve poteze donosila u svrhe izborne kombinatorike i izborne retorike - kako da se opstane na vlasti, ko će sa kim, ko će dobiti više glasova, ne birajući sredstva za ostvarenje tog cilja. Svi ti potezi bili su u funkciji da sve ostane isto kao prije, bez ikakvih pozitivnih promjena, a to znači bez perspektive i bez nade.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Donosioci odluka su i u 2018. godini bukvalno bacili u rijeke, u Bosnu i Neretvu, sto miliona maraka jer nisu izvršili izmjene i dopune Pravilnika o PDV-u koji donosi ogromnu štetu svim privrednicima, svakom entitetu ali i svim budžetima. Taj Pravilnik je neustavan, jer je kao podzakonski akt suspendovao zakonsku normu čl. 53 Zakona o PDV-u, nemoguće ga je primijeniti, van vremena je, suprotan pravilnicima te oblasti svih država regiona, ali i država EU. Za vrijeme primjene tog Pravilnika od 2006. Bosna i Hercegovina je izgubila 1,3 mlrd KM. To je novac koji je dva puta veći od duga oba entitetska fonda zdravstvenog osiguranja, ili, 4 puta veći od duga oba entitetska penziona fonda. Od tog iznosa moglo se otvoriti 7.000 novih radnih mjesta.

Većinska poslovna zajednica oba entiteta već nekoliko godina apeluje na izmjenu Pravilnika, ali uzalud. Kada se oni koji donose odluke o izmjeni Pravilnika za nekoliko godina ipak sjete da to ruglo i nakazu od državnog akta treba izmijeniti, biće kasno, jer ga više neće imati ko primjenjivati. Jer, oni kojima izmjene najviše znače - vlasnici kamiona u međunarodnom transportu, će se u najvećem broju poslovno preseliti u Sloveniju ili Austriju, a mladi i većina drugih radno sposobnih, u izvoznim i proizvodnim kompanijama, kao i IT sektoru, će već odavno biti u Njemačkoj, Austriji, Irskoj...

Gospodo političari, pročitajte odluku Vlade Njemačke o liberalizaciji "uvozne" radne snage od 1. januar 2020. Ostaćete ne samo bez radne snage, nego i bez glasača.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI

- Da se političke elite pod hitno dogovore i usaglase i još koliko sutra usvoje i primijene set ozbiljnih mjera koje će makar djelimično destimulisati, malo je reći odlazak, nego egzodus mladih, ali ne samo njih nego i sredovječnih građana. Apelujem na političare svih boja, nacija, entiteta i bilo koje provijencije da "stave prst na čelo" i da im prioritet svih prioriteta u 2019. bude borba protiv iseljavanja iz BiH. U protivnom, vrlo brzo, za dvije, tri godine nikakva politika neće imati smisla jer neće biti ljudi. BiH će, na žalost, biti prazna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.