Izvor: B92 | Petak, 28.12.2018.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nov model pregleda koji će pomoći pri liječenju tumora

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Naučnici na univerzitetu Kembridž izradili su virtuelni 3D model tumora, pruživši tako novi način gledanja na tu bolest koji će poboljšati razumijevanje i pomoći u traganju za novim načinima liječenja, prenosi BBC.

Uzorak tumora, uzet od pacijenta, može se detaljno pregledati sa svih strana i svaka se pojedinačna stanica može mapirati.

Sistem virtuelne stvarnosti (VR) omogućuje pregledavanje tumora većem broju korisnika bilo gdje u svijetu.

Autor istraživačkog instituta za rak na Kembridžu (CRUK), profesor Greg Henon rekao je: "Niko nikada prije nije pregledao strukturu tumora ovako detaljno, ovo je novi način pogleda na rak".

U virtuelnoj laboratoriji, profesor Henon i novinar BBC-a postali su avatari u virtualnoj stvarnosti, a rak je bio prikazan kao masa mjehurića u više boja.

Iako je primjerak ljudskog tkiva bio veličine značke, u virtuelnoj laboratoriji mogao se uvećati do veličine od nekoliko metara.

Kako bi istražili tumor do najsitnijih detalja, VR sistem je omogućio "let kroz ćelije". Virtuelni tumor koji su predstavili bio je izvađen iz mliječnih kanala u grudima jedne žene.

Kako je profesor okretao model, izdvojio je skup ćelija koje su napuštale glavnu strukturu: - Ovdje možete vidjeti kako su neke ćelije tumora pobjegle iz kanala za mlijeko.

- To je možda trenutak kada se rak širi na okolno tkivo i postaje vrlo opasan. Pregledom tumora u 3D-u omogućuje nam da uhvatimo ovaj trenutak - rekao je profesor.

CRUK-ova glavna naučnica, profesorka Keren Vusden vodi laboratoriju u institutu Frensis Krik u Londonu koji istražuje specifične gene koji nas štite od raka i to šta se događa kada stvari krenu na loše.

- Razumijevanjem kako ćelije raka deluju uzajamno i na zdravo tkivo, vrlo je važno ako želimo da razvijamo nove terapije. Gledajući na tumore pomoću ovog novog sistema puno je dinamičnije od statične 2D verzije na koju smo navikli - rekla je Vusden za BBC.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.