Izvor: Indikator | Petak, 28.12.2018.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatski trgovci nemaju snagu za preuzimanje Konzuma, ali stranci imaju

(Foto: Arsenie Krasnevsky/shutterstock.com)
Ne vjerujem da domaći trgovci imaju snagu za preuzimanje Konzuma, ali neki strani lanci koji su već pokazivali interes poput Tesca bi ga mogli preuzeti, kazao je prvi čovjek antimonopolske agencije Hrvatske (AZTN) Mladen Cerovac.

- Ako će netko preuzimati cijeli Konzum, mislim da je izglednije da će to biti strani ulagač. Ne vjerujem da neki trgovački lanac u Hrvatskoj ima dovoljno financijske snage za takvo što. Uostalom, u okruženju imate trgovačkih lanaca koji su blizu i koji su već pokazivali interes za Konzum, poput Tesca, koji ovdje još nije prisutan, a financijski je snažan. Međutim, ako će se prodavati pojedini dijelovi Konzuma, onda je to druga priča. Za to domaći trgovački lanci imaju snage. Naravno, sve je to stvar razvoja događaja i poslovne politike tvrtki - kazao je Cerovac za Novac.hr, a prenosi Indikator.

Na pitanje da li s aspekta zaštite tržišnog natjecanja, Plodine, koje su istakle kandidaturu za preuzimanje Konzma, mogu preuzeti najveći hrvatski trgovački lanac, Cerovac je kazao da šanse uvijek postoje.

- Postoje uvjetno dopuštene koncentracije, što je, uostalom, bila i koncentracija Agrokora i Mercatora. Naravno, tu još uvijek govorimo samo o hipotetičkoj situaciji jer sadašnji vlasnici, kako možemo vidjeti, još nisu skloni takvoj transakciji. Tržišni su se udjeli u maloprodaji u Hrvatskoj promijenili. Schwarz grupa, koja obuhvaća Kaufland i Lidl, raste, u rastu su i Plodine, a tržišni je udio Konzuma nešto pao. Tržišni udio od 40% predstavlja samo mogućnost da bi se poduzetnik mogao nalaziti u vladajućem položaju. Mogao, ali ne nužno i bio, posebno u situaciji kada poduzetnik gubi tržišni udio. Taj prag od 40% dakle treba gledati u kontekstu ukupnih odnosa na konkretnom tržištu. Važno je i koliko ste rasprostranjeni na tržištu, jeste li i koliko ste jaki u pojedinim regijama. Podsjećam da smo nešto slično imali i kada je Agrokor preuzimao Mercator, kada se Konzum morao "riješiti" 96 prodavaonica - kazao je direktor Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Hrvatske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.