NavMenu

Planirane javne investicije u RS do 2021. vrijedne 675 mil KM - Najzahtjevniji projekat izgradnja VE Hrgud

Izvor: Capital Petak, 28.12.2018. 08:30
Komentari
Podeli

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Prijedlog programa javnih investicija Srpske za period 2019-2021. godina kojim je planirana realizacija investicionih projekata u ukupnom iznosu od 675.389.796 KM.

Prema planu realizacije, u narednoj godini za javne investicije biće izdvojeno 368,5 mil KM, u 2020. godini 247,7 mil KM, a u 2021. godini oko 59 mil KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na osnovu Prijedloga programa javnih investicija, najveća ulaganja od 88% planiranih sredstava biće usmjerena u energetiku, te sektore poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva i za izbjeglice i raseljena lica.

Najzahtjevniji projekat je izgradnja vjetroelektrane Hrgud ukupne vrijednosti 126,1 mil KM, izgradnja hidroelektrane Cijevna 3 za koju je planirano da u 2019. i 2020. godini bude uloženo 40 mil KM, projekat izgradnje hidroenergetskog postrojenja "Dabar, prva faza" ukupne vrijednosti 122 mil KM, te projekat "Energetska efikasnost 2" ukupne vrijednosti 21,3 mil KM.

Programom javnih investicija obuhvaćeni su projekti čija realizacija traje i nakon isteka 2021. godine i u tom periodu potrebno je uložiti oko 42 mil KM.

Projekti za koje nisu obezbijeđene finansije u trenutku pripreme ovog dokumenta, a predstavljaju prioritetne potrebe identifikovane od budžetskih korisnika vrijedni su ukupno 9,33 mlrd KM, od čega su najzahtjevniji projekti iz oblasti saobraćaja i veza sa ukupno 5,25 mlrd KM ili 56,36 odsto ukupne vrijednosti, te industrije, energetike i rudarstva ukupno 3,71 mlrd KM ili 39,84 odsto.

Među projektima koji ulaze u sastav Prijedloga programa javnih investicija ima i onih čija je realizacija počela prethodnih godina i zaključno sa 2017. godinom utrošeno je 1,725 mlrd KM iz svih izvora finansiranja, a u ovoj godini ulaganja su definisana na 576.740.566 KM.

Najzahtjevniji projekti u poglavlju osnovna infrastruktura bili su u oblasti transportne infrastrukture u iznosu od 5,21 mlrd KM, zatim iz oblasti energetske infrastrukture u iznosu od 3,71 mlrd KM, kao i socijalne infrastrukture javnog zdravstva – 228,6 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.