Izvor: eKapija | Petak, 28.12.2018.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2018: Meliha Mujezinović

Meliha Mujezinović
Meliha Mujezinović je direktorica predstavništva firme Dragon Maritime SEE, koja je ovlašćeni agent COSCO Shippinga za BiH. COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći brodski transport kao i vezane servise.

Mujezinović je rođena 1984. godine u Njemačkoj, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je menadžment transportnih i logističkih procesa u domaćem i međunarodnom saobraćaju, takođe, u Njemačkoj. Specijalizaciju je stekla u oblasti pomorskog transporta i logističkih procesa u pomorstvu.

Pitali smo Melihu Mujezinović šta je po njenom mišljenju obilježilo 2018. godinu.

DOGAĐAJ GODINE


- Otvaranje COSCO predstavništva u BiH. Na taj način se BiH značajno etablira kao strateška tačka na Morskom putu svile. Samim tim se naša država intenzivno povezuje sa kineskim lukama na Dalekom istoku, što omogućava jačanje kineskih i bosanskohercegovačkih poslovnih odnosa. Projekt "Jedan pojas, jedan put" je veoma značajan, posebno za zapadni Balkan. Otvaranjem naše kancelarije BiH je još bliža na tom putu, te je ukazano na relevantnost geopolitičkog pložaja naše države. Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH obezbjeđujuci lokalnu podršku našim klijentima.

PROMAŠAJ GODINE


- Migrantska kriza. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije više od 1.500 migranata stradalo je tokom pokušaja prelaska Mediterana ove godine.

LIČNOST GODINE

- Ismail Zulfić, poznat kao "leptir bez krila", jer je rođen bez ruku, a prije dvije godine je prvi put ušao u bazen. Ismail je dokaz kako volja i unutrašnja snaga ruše sve barijere, te da ništa nije nemoguće uz malo truda. Danas, šestogodišnjem Ismailu Zulfiću iz Zenice pripadaju sve pohvale, jer je riječ o dječaku rođenom bez ruku koji osvaja medalje u plivanju.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE


- Predavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji
- Povećanje stope pokrivenosti uvoza izvozom iznad 60%
- Puštanje u pogon nove Trebevičke žičare u Sarajevu
- Razvoj intermedijarne proizvodnje repromaterijala za dalju doradu u finalnim fabrikama u zemlji i inostranstvu

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Nezaustavljanje iseljavanja mladog, sposobnog i obrazovanog kadra iz BiH. Mladi ljudi koji završe visoke obrazovne ustanove odlaze u inostranstvo ukoliko nemaju mogućnost zapošljavanja. Zabrinuti su jer ne mogu svoju egzistenciju osigurati u BiH. Istraživanja su pokazala da 60% mladih odmah želi napustiti ovu državu ako bi im se za to pružila dobra prilika. Potrebna je jasna strategija i državni potezi koji će zadržati ljude u BiH i omogućiti im rad i život u ovoj zemlji.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?


- Vizija naše kompanije u potpunosti slijedi viziju Narodne Republike Kine i mi smo uvjereni da će Pojas i put donijeti ekonomski napredak za BiH. Kako bi podržali razvoj u tom smjeru, COSCO Shipping želi da uvrsti Luku Ploče u svoje poslovne planove i namjerava da uspostavi redovne brodske veze kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine.

COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, a u planu su razvoj i ulaganje i u BiH. Preduslov za širenje poslovanja u Bosni i Hercegovini je uspostava kontejnerskog terminala. Na temu kontejnerskog terminala se nalazimo u finalnim pregovorima, te vjerujemo da će isti projekat preći u realizaciju tokom 2019. godine. Dio plana poslovanja u Bosni i Hercegovini za 2019. je i uspostava redovitih linijskih vozova za prijevoz kontejnera, što bi otvorilo put revitalizaciji željezničke veze prema BiH, koja je sada tek povremeno u funkciji za teretne vozove. Smatramo da tržište Bosne i Hercegovine pruža potencijal za dalji razvoj u segmentu poslovanja kontejnerskog transporta. Sigurni smo da možemo aktivno doprinijeti razvoju te održati pozitivan trend poslovanja. Velika su očekivanja od BiH i cilj nam je da postanemo jedan od lidera na tom tržištu.


Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.