NavMenu

Amazon predstavio novu verziju Kindlea: Budućnost čitanja

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 14.05.2009. 14:23
Komentari
Podeli

Kao što i najavljivao proteklih mjeseci, Amazon.com je prošle sedmice objavio novu verziju e-čitača Kindle s većim ekranom, koji je namijenjen čitanju sadržaja dnevnih novina i magazina. Na konferenciji za novinare održanoj u Njujorku glavni izvršni rukovodilac kompanije Amazon.com Džef Bezos kao glavnu prednost Kindlea u odnosu na slične uređaje istakao je njegov elektronski papir, koji je dosta sličan običnom papiru, pa čitanje čini dosta ugodnijim.

Novi Kindle DX teži 535 grama, debeo je svega 8,5 milimetara i ima ekran dijagonale 24,6 cm( 9,7 inča), koji je dva i po puta većeg formata od aktuelnog modela Kindle 2, čiji ekran ima dijagonalu od 15,2 cm( šest inča), kao i prvu model koji se pojavio u novembru 2007. (Kindle 2 se pojavio u februaru 2009.). Rezolucija ekrana je 1.200 X 824 piksela pri 150 piksela po inču.

Ekran od elektronskog mastila je kao papir (a pošto nema pozadinsko osvjetljenje potreban mu je dodatni izvor svjetla kad se čita u slabo osvjetljenoj prostoriji). Prikazuje 16 nijansi sive, zbog čega je tekst jasan, a slike oštre. Pored toga, ekran se automatski prebacuje s portretnog prikaza na pejzašni kad ga okrenete, da bi se mape, slike, table i web strane vidjeli u punoj širini. Novi model ima i veću memoriju od svojih prethodnika. Sa svoja četiri gigabajta (od kojih je 3,3 dostupno korisniku), može da zapamti do 3.500 knjiga, dok Kindle 2 može da memoriše do 1.500 knjiga (ukupna memorija mu je dva GB), a izvorni model ima samo 200.

Trenutno je u mrežnoj Kindle prodavnici na raspolaganju preko 275.000 naslova koji se odmah mogu kupiti i preuzeti, uglavnom po cijeni po 10 dolara. Kindle DX se s prodavnicom povezuje bežičnim putem preko Amazonove mreže Whispernet, koja koristi brze 3G veze kompanije Sprint. Besplatna bežična dostava knjiga traje kraće od 60 sekundi, a PC vam nije potreban.

Zahvaljujući pretvaranju teksta u govor, Kindle DX može naglas da "čita" novine, časopise, internet dnevnike i knjige, izuzev ukoliko vlasnik knjiških prava to ne dozvoljava. Da bi olakšao čitanje poslovnih dokumenata Kindle DX ima ugrađen PDF čitač koji koristi tehnologiju Adobe Reader Mobile. Korisnici će PDF dokumente moći da učitaju korištenjem USB veze ili na stari, tako što će ih e-poštom poslati na svoju Kindle adresu na konverziju.

Ranije verzije Kindlea svojim oblikom i veličinom bile su namijenjene pretežno čitanju knjiga, dok se s novim modelom lako čitaju i novine, tako da je Amazon.com sklopio ugovor s nekoliko izdavača da obezbijede odgovarajući sadržaj. Kompanije Njujork tajms i Vašington post započeće pilot projekte s Kindleom DX ovog ljeta. Njujork tajm, Boston glob i Vašington ponudiće Kindle DX po nižoj cijeni onim čitaocima koji žive u oblastima gdje ne postoji kućna dostava novina, kao i onima koji se opredijele za dugoročniju pretplatu na njihovo Kindle izdanje.

"Kindle DX je značajna prekretnica u približavanju digitalnog i štampanog", rekao je Artur Sulcberger, predsjedavajući Upravnog odbora Njujork Tajmsa, koji je prisustvovao konferenciji. "On će nam u značajnoj mjeri pomoći da dosegnemo milione čitalaca".

Pored ugovora sa novinama, Amazon.com je uspostavio i partnerski odnos i sa tri najveća američka izdavačka udžbenika i priručnika (Pearson, Cengage i Wiley), koji će pripremiti verzije svojih izdanja za Kindle DX i dogovorio se s nekoliko američkih koledža i univerziteta da započnu testiranje ovog uređaja među svojim studentima. Državni univerzitet Arizone, Univerzitet Case Western Reserve, Prinston, Koledž Reed i poslovna škola Darden na Univerzitetu Virdžinija staviće svojim studentima na raspolaganje na stotine uređaja Kindle DX u jesenjem semestru.

Izdavači knjiga i novina u SAD posebno teško su pogođeni globalnom ekonomskom krizom. Mnoge dnevne novine i nedjeljnici prestali su da se štampaju i sada se objavljuju samo kao internetska izdanja. Postoji nada da će Kindle DX pomoći oživljavanje izdavaštva. Kindle DX košta 490 dolara, može se naručiti odmah, a isporuka je planirana za treće tromjesečje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.