Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.12.2018.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istočno Novo Sarajevo ima najveći broj preduzetničkih radnji po glavi stanovnika u RS - Opština bilježi i visok rast prihoda

Istočno Novo Sarajevo (Foto: opstinains.net)
Na području opštine Istočno Novo Sarajevo ima 386 preduzetničkih radnji, što je najveći broj po glavi stanovnika u Republici Srpskoj, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Đokanović.

- Prema broju preduzeća, kojih je 192, opština Istočno Novo Sarajevo zauzima drugo mjesto u regiji - rekao je Đokanović, prenosi BiznisInfo pozivajući se na Srnu.

On je istakao da privreda ima tendenciju rasta, da je sve više novootvorenih preduzeća i preduzetničkih radnji, te da se bilježe sve veći prihodi, a sve više je i zaposlenih.

Prema njegovim riječima, u 2018. godini je otvoreno 56 novih preduzetničkih radnji različitih djelatnosti, dok je zatvoreno 35.

Đokanović je rekao da opština ima visok rast prihoda koji su u posljednje četiri godine sa 113 miliona dostigli 118 miliona KM, te prema ostvarenom prihodu zauzima četvrto mjesto u regiji.

On je naveo da su ukupni prihodi opštine u toku ove godine porasli i da su na najvećom iznosu u posljednjih pet godina.

- Mjere koje je opština preduzela da bi unaprijedila privredni ambijent su podsticaji od 100.000 KM za razvoj privrede i poljoprivrede - rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini postoji trend razvoja tercijarnog uslužnog sektora kao što su ugostiteljstvo, turizam i saloni ljepote, koji zapošljavaju sve veći broj radnika i ostvaruju značajne prihode.

- U našu opštinu se doseljava sve veći broj ljudi. Istovremeno u preduzetničkim radnjama je zaposleno više od 1.000 ljudi - rekao je Đokanović.

On je dodao da je prilikom registracije radnji pojednostavljena administrativna procedura, te da je ukinuta taksa za otvaranje preduzetničke radnje.

(Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)
- Opština je za građevinske i proizvodne firme uvela pogodnosti prilikom kupovine zemljišta i plaćanje rente i uređenja, gdje se za pojedine kategorije smanjuje cijena za 50 odsto, a postoji mogućnost i plaćanja na rate - naveo je Đokanović.

Prema njegovim riječima, da bi podstakli razvoj proizvodnjih preduzeća, prethodnih godina je razvijan i projekat poslovne zone.

- Tokom ove godine prodato je 13 parcela za sedam firmi, a naredne godine počeće radovi na opremanju i useljavanju preduzeća. Na prostoru koju obuhvata poslovna zona biće koncentrisano desetak poslovnih subjekata, što će otvoriti do 300 radnih mjesta - rekao je Đokanović.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je izmijenjen dio regulacionog plana u naselju Čiča, te se naredne godine očekuje dolazak preduzeća koje se bavi elektronikom, koje bi zaposlilo 70 elektroinženjera.

- U našem gradu postoji i srednja elektrotehnička škola, a i Elektrotehnički fakultet, što bi omogućilo da se veliki broj naših građana zaposli u ovoj firmi - naglasio je Đokanović.

On je dodao da će prioritet u sljedećoj godini biti završetak projekta poslovne zone i sportske dvorane u kojoj bi se 22 poslovna prostora davala na dugoročni zajam.

Đokanović je najavio da ukoliko neko od mladih želi da pokrene vlastiti biznis može dobiti poslovni prostor u Sportskoj dvorani godinu dana besplatno na korištenje, prenosi BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.