Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 27.12.2018.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen budžet Banjaluke za 2019. godinu, u kasi skoro 134 mil KM

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su juče (26. decembar 2018. godine) gradski budžet za 2019. godinu u iznosu od 133.870.000 KM, što je za 2,25 mil KM više u odnosu na nacrt ovog dokumenta.

Budžet je podržao 21 odbornik, dok su tri bila uzdržana.

Odbornici su prethodno usvojili rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je premašio 149 mil KM i koji je omogućio da se ove godine izdvoji više od 30 mil KM investicija u komunalnu, saobraćajnu i oblast vodosnabdijevanja, te školstvo i realizaciju drugih krupnih i važnih projekata za građane Banjaluke.

I u budžetu za narednu godinu biće izdvojena znatna sredstva za investicije, i to oko 20 mil KM, kojim će biti rješavani problemi građana u mnogim životnim oblastima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je u prvoj godini mandata prioritet bilo rješenje problema grijanja koje se tiče više od 20.000 korisnika, zatim pitanje vodosnabdijevanja, s obzirom da desetine hiljada stanovnika nema vodu ili stabilno snabdijevanje.

- U ovoj godini počeli smo rješavanje problema vodosnabdijevanja visiniskih zona Česme i Krčmarica, što će biti nastavljeno i u narednoj godini - naveo je on i dodao da će biti nastavljen i regionalni projekat Crno vrelo u dva pravca, prema potkozarskim selima i drugi prema Bronzanom majdanu, kao i radovi u Mišinom hanu.

On je rekao da je budžetskim, ali i sredstvima iz eksternih izvora finansiranja u 2019. godini planiran niz novih projekata, kao što je izgradnja novog vrtića u naselju Lazarevo, a planirana je i obnova najmanje dva vrtića, kao i završetak društevnog doma u Krminima i rekonstrukcija bar još dva doma.

Radojičić je naveo, između ostalog, da Grad planira razvoj putne infrastrukture, da su potrebni novi mostovi, kružni tokovi, parkinzi ali i prostori za bicikliste i pješake.

- Kod prostornog planiranja, važno je istaći da smo u drugoj fazi kvalifikacija za izradu Urbanističkog plana grada, te da se po prvi put nakon nekoliko godina izdvajaju sredstva za provođenje tri javna međunarodna konkursa za idejna rješenja za multifunkcionalnu kongresnu dvoranu, novi most u Docu i za uređenje dijela centralnog područja - zaključio je Radojičić.

Odbornici su juče podržali i Regulacioni plan centralnog područja, kao i Strategiju razvoja grada za naredi desetogodišnji period.

Na ovoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici usvojeni su, između ostalog, programi uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu.

Donesen je i program rada Skupštine Grada za 2019. godinu, te usvojeno više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić govoreći u budžetu za narednu godinu, istakao je da će njime biti zadovoljena "društvena, privredna, socijalna i svaka druga komponenta".

- Budžet za narednu godinu je stabilan, mora se gledati kako se mogu povećati neporeski prihodi, odnosno mora se stimulisati gradnja i stanogradnja u Banjaluci - rekao je Talić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.