NavMenu

Izabrana Vlada Kantona Sarajevo, premijer Edin Forto

Izvor: Klix Srijeda, 26.12.2018. 15:46
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je izglasala Vladu. Predložene ministre podržala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koalicionu većinu, dok je 10 bilo protiv.

Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) imaju većinu od 24 ruke u Skupštini KS, što je bilo dovoljno da izglasaju podršku novoj Vladi KS.

Poziciju premijera obavljaće Edin Forto iz Naše stranke i na toj funkciji će naslijediti Adema Zolja (SDA).

Za GRAS se sprema poseban menadžment, a Turistička zajednica KS će pripasti Narodu i pravdi.

Našoj stranci će pripasti i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture gdje će funkciju ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo privrede u kojem će funkciju ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević iz Naroda i pravde predložen je za ministra finansija.


SDP-u su pripala tri ministarstva. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja će biti Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar saobraćaja.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) će dobiti dva ministarstva Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja. U prvom će ministarsku funkciju obavljati Mirvad Kurić, dok je Ismir Jusko dobio povjerenje za drugo navedeno ministarstvo.

Amela Sofić iz Demokratske fronte biće nova ministrica zdravstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.