Izvor: biznis.ba | Utorak, 25.12.2018.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Peradari traže da se ubrzaju aktivnosti oko odobrenja izvoza u EU

(Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)
Koordinacioni odbor živinara-peradara BiH na sastanku u Banjaluci zatražio je od nadležnih državnih institucija da se ubrzaju aktivnosti u vezi s odobrenjem izvoza peradi u EU.

Na sjednici Koordinacionog odbora okupili su se vodeći proizvođači živinarskih-peradarskih proizvoda na tržištu BiH i to predstavnici kompanija Agreks, Madi, Perutnina Ptuj, Brovis, Iradia, Agromiks, Farme peradi Brčko, Veterinarskog instituta Dr Vaso Butozan, zatim predstavnici Zajednice živinara RS, Udruženja peradara BiH, te predstavnici USAID/Sweden FARMA II projekta.

– Ključni korak u narednom periodu je zahtijevati od nadležnih institucija BiH da se pokuša ubrzati aktivnost na odobrenju izvoza u zemlje EU. U sklopu toga aktuelizovati zahtjev za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja u zemlje EU – poručili su živinari.

Zatražili su od nadležnih državnih institucija da u saradnji s proizvođačima hitno rade na rješavanju problema zbrinjavanja animalnog otpada.

Također, zahtijevaju poboljšanje uslova poslovanja, a naročito smanjenje poreza i doprinosa, kao i ukidanje parafiskalnih nameta.

– Istakli smo potrebu dostavljanja podataka o visini podsticaja proizvodnje, kako bismo tražili ujednačavanje podsticaja po nadležnosti od entiteta i Brčko distrikta na jedinstvenom tržištu. Tražimo održavanje sastanka sa predstavnicima USAID/Sweden FARMA II projekta, a posebno želimo zagovarati partnerski odnos Vijeća ministara, kao i MVTEO, Ureda za veterinarstvo BiH, Agencije za sigurnost hrane, VTK BiH i ostalih nadležnih državnih organa BiH u rješavanju svih bitnih pitanja za proizvođače u ovom sektoru u BiH – zaključeno je na redovnom sastanku Koordinacionog odbora živinara-peradara BiH, saopćeno je iz tog odbora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.