Izvor: eKapija | Utorak, 25.12.2018.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Messer BH Gas će u 2019. uložiti 10 mil KM u nove investicije

Kompanija Messer BH Gas, proizvođač industrijskih gasova, uložiće tokom 2019. godine još 10 mil KM u BiH, rekao je za eKapiju Valentin Ilievski, generalni direktor te kompanije. Za sada još nisu htjeli da preciziraju detalje ove investicije.

- Na nivou grupacije donijeli smo početkom decembra odluku da u 2019. godini investiramo dodatnih 10 mil KM u proizvodnju u BiH, čime želimo poručiti da namjeravamo ostati ovdje i narednih 30 i više godina. Bez stabilnih investicija ne može biti stabilnog ambijenta za poslovanje - rekao je Ilievski.

Messer BH Gas je nedavno od FIPA-e dobio priznanje za jednu od 12 najznačajnijih stranih investicija u BiH za 2018. godinu. Kako je naglasio Ilievski, u 2018. godini ostvarili su se svi zacrtani planovi koju su se prvenstveno odnosili na proširenje proizvodnih kapaciteta, ulaganje u ljudske resurse i infrastrukturu.

- Istinski možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima u 2018. godini. Premašili smo planirane rezultate u proizvodnji CO2 jer smo osim postojeće fabrike u Sočkovcu otvorili još jedan pogon i na taj način uvećali proizvodnju i prodaju. Sve što proizvedemo prodamo. Kada bi otvorili i treći pogon, unaprijed bismo ga prodali jer su potrebe tržišta za CO2 velike, kako u BiH tako i u regiji – istakao je Ilievski. Najbolja poslovna odluka u prošloj godini je, kaže, otvaranje novog postrojenja za proizvodnju CO2 u Sočkovcu, kao i gradnja administrativnog, logističkog i distributivnog centra tj. nove podružnice u Banjaluci. Time je Messer na najbolji način rasporedio sve svoje kapacitete po cijeloj državi -Mostar, Sarajevo, Zenica, Sočkovac, Banjaluka, Bihać i povećao prodaju.

U narednoj godini Messer će nastaviti proizvodnju, širiti tržište, ulagati u sveukupni razvoj i u infrastrukturu objekata.

- Ostvarili smo godišnji plan na zadovoljstvo svih uposlenih u sva tri Messerova društva u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prošlu godinu prodaja je povećana za 17%, dok je EBITDA 21%. U regiji je, također, dvocifreno povećanje i prodaje i dobiti u odnosu na 2017. godinu.

Messer je došao u BiH odmah nakon rata i već 21 godinu učestvuje u razvoju domaće ekonomije. FIPA je ovu kompaniju nekoliko puta proglašavala kao jednu od najznačajnijih stranih investicija. Prije deset godina dobili su i priznanje za greenfield investicije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.