NavMenu

Privredna komora FBiH priprema Reformsku agendu II - Predstavljanje vlastima krajem marta 2019.

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 24.12.2018. 11:43
Komentari
Podeli

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Gospodarska komora Federacije BiH zajedno s udrugama poslodavaca i akademskom zajednicom priprema poslovnu konferenciju čiji će zaključci biti pretočeni u Reformsku agendu II, koju ćemo predstaviti u Sarajevu krajem marta sljedeće godine, izjavio je predsjednik komore Marko Šantić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Šantić je na predblagdanskom druženju s novinarima u sjedištu komore u Mostaru ocijenio kako je protekla 2018. godina kad je riječ o makroekonomskim pokazateljima, bila godina stagnacije za Bosnu i Hercegovinu.

- Reformska agenda je zastala, problemi su strateške naravi, s radnom snagom, s poslovnim ambijentom. Provedeno je tek 50 posto mjera iz Reformske agende i već se priča o potrebi da se kreira Reformska agenda dva - kazao je Šantić.

Pojasnio je kako poslodavce tišti kreiranje poslovnog ambijenta, kako je nužno smanjenje poreznih opterećenja, kako bi se mogle povećati plaće i tako zadržati ljude, odnosno smanjiti odlazak radne snage u inozemstvo.

Sustav obrazovanja, također, treba mijenjati uvođenjem dualnog obrazovanja i tzv. tvornica učenja, što je trend na Zapadu, kazao je Šantić, te dodao kako su sve to razlozi zbog kojih je Gospodarska komora FBiH odlučila da zajedno s udrugama poslodavaca i akademskom zajednicom izradi Reformsku agendu II i ponudi je vlastima u FBiH i BiH.

- Komora s nekoliko udruga poslodavaca planira krajem trećeg mjeseca u Sarajevu napraviti naš akcijski plan, navesti mjere koje nisu napravljene u prvoj Reformskoj agendi, ili su napravljene, ali su samo kozmetičke naravi. Nadam se da ćemo mi do kraja ožujka imati kome uputiti taj dokument, odnosno da ćemo imati vlast na federalnoj i državnoj razini - kazao je Šantić.

Dodao je kako sadašnja politička situacija negativno utječe na gospodarski sektor, pogotovo na strane investicije, gdje BiH već dugo stagnira.

- U 2017. i 2018. godini imali smo strane investicije na razini 400 mil KM, s čim ne možemo biti zadovoljni. Komora u slučaju kad nas već strane investicije zaobilaze, naglasak stavlja na domaće tvrtke kojima želi stvoriti dobar poslovni ambijent, kako bi te tvrtke bile konkurente i na inozemnim tržištima - kazao je Šantić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.