NavMenu

Stolac dobio kamere za rano otkrivanje požara

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.12.2018. 11:30
Komentari
Podeli

Stolac (Foto: stolac.gov.ba)Stolac
Požari raslinja predstavljaju stalnu opasnost ekološkim sustavima, infrastrukturi i ljudskim životima. Osim dobre protupožarne zaštite, kada požar već izbije dva su preduvjeta smanjenju štete nastale požarima raslinja: što ranije otkrivanje nastanka požara, te brza i odgovarajuća intervencija. Upravo zbog toga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-e ulaže velike napore u instalaciju sustava za rano otkrivanje požara.

Montažom kamera na lokaciji Hrgud u općini Stolac započela je druga faza instalacije sustava. Na lokaciji iznad Stoca montirane su dvije kamere koje će pokrivati područje od 400 kvadratni kilometara, saopćeno je iz Općine Stolac.

Sustav za otkrivanje požara je integralni i inteligentni protupožarni nadzorni i motrilački sustav temeljen na video kamerama. Požar otvorenog prostora u nastajanju detektira se koristeći napredne postupke digitalne obrade i analize slike.

Inteligentni algoritam prepoznavanja požara otvorenog prostora automatski analizira sliku nastojeći na njoj otkriti vizualne karakteristike požara, posebno pojavu dima tijekom dana i pojavu plamena tijekom noći. Sustav se temelji na terenskim motrilačkim jedinicama i centralnom poslužitelju koji se nalazi u Operativnom centru civilne zaštite u Mostaru.

Pored općine Stolac u ovoj fazi sustav će se instalirati u Čitluku i Mostaru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.