Izvor: eKapija | Subota, 22.12.2018.| 17:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2018: Muharem Bazdulj

Muharem Bazdulj
Pisac i novinar Muharem Bazdulj rođen je 1977. godine u Travniku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu engleski jezik, englesku i američku književnost. Кnjiževne i publicističke tekstove Muharem Bazdulj objavljuje u mnogim časopisima i listovima u BiH, Srbiji i regionu. Кnjige su mu prevedene i objavljene na njemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika.

Do januara 2018. godine objavio je sedam romana, pet knjiga priča, tri knjige kolumni, dvije knjige eseja i jednu knjigu soneta.

U Srbiji je dobio dvije najveće novinarske nagrade- lista Danas "Stanislav Staša Marinković", koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i nagrade "Bogdan Tirnanić" Udruženja novinara Srbije, za najbolju kolumnu ili komentar. Prije toga, 2013. godine dobio je i nagradu Društva novinara BiH za najboljeg novinara u kategoriji štampanih medija.

Do 2009. bio je novinar magazina BH Dani, zatim do 2012. zamjenik glavnog urednika Oslobođenja. Živi i radi u Srbiji od 2012. godine.

Pitali smo Muharema Bazdulja šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2018. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- U smislu koji nije direktno politički – Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Veliki uspjeh Hrvatske razotkrio je mnogo o tamošnjem stanju duhova (od Tompsona nadalje), a reakcije u susjednim zemljama, BiH i Srbiji, na različite načine o trajnosti međuetničkih animoziteta stotinu godina nakon stvaranja Jugoslavije.

U političkog smislu, povlačenje Angele Merkel sa čela CDU-a. Od Njemačke prvenstveno zavisi šta će biti od EU, a od toga šta će biti od EU u dobroj mjeri šta će biti od nas ovdje.

PROMAŠAJ GODINE


- Nastavak globalne tendencije urušavanja liberalne demokratije i uništavanja javnosti zloupotrebom digitalnih medija i famoznog "fake newsa". Ta globalna tendencija na našem "lokalu" je još radikalnija.

LIČNOST GODINE


- Davor Dragičević. Suočen sa strašnom tragedijom nasilne smrti sina Davida, Davor Dragičević je uspio da kanališe sputanu energiju ljudi odavno potonulih u rezignaciju. Kao u nekoj antičkoj drami ili remek-djelu stare klasične književnosti, iz jednog nepovratnog gubitka zasjala je iskra nade za mnoge ljude.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Na koliko-toliko pristojan način su sprovedeni još jedni izbori i pokazalo se, barem na nekim nivoima, da je i dalje moguće ono što je jedan od smislova demokratije: mirna smjenjivost vlasti.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Država i dalje i sve više djeluje kao raštimani orkestar. Napetosti među entitetima i konstitutivnim narodima, odnosno pojedinim njihovim liderima, potpuno skrivaju banalnu istinu da su interesi tzv. običnih ljudi, nezavisno od nacije ili mjesta prebivališta, u BiH uglavnom isti ili vrlo slični.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

- Ništa naročito. Da, po mogućnosti, ne bude gora od prethodne.
Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.