NavMenu

Naftaši se neće odreći dijela svojih marži na gorivo nakon uvođenja putarine: Zbog autoputeva poskupljuje gorivo

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 12.05.2009. 10:48
Komentari
Podeli

Nakon uvođenja putarina na izgradnju autoputeva od oko 12 feninga po litru, cijene goriva će porasti, mada još niko ne može sa sigurnošću reći za koliki iznos.

Ako bi putarina bila plaćana na svih 1,34 milijarde litara goriva, koliko se proda u BiH, novim nametom za autoputeve bi s uračunatim PDV-om godišnje bilo prikupljeno oko 160 miliona KM.

Amela Kečo, sekretar Udruženja naftnih distributera Federacije BiH, potvrdila je da će cijene goriva porasti i da naftaši neće smanjiti svoje marže jer kaže da distributeri nafte u Federaciji već sada rade s malim maržama.

"Definitivno nije realno očekivati da će oni i nakon uvođenja akcize raditi na uštrb svojih vlastitih marži, odnosno na svoju štetu. Rasta cijena će biti, ali koliko - to sada ne možemo reći. Cijene će diktirati čitav niz različitih faktora, a prevashodno će zavisiti od nabavne cijene", rekla je ona.

Istakla je da distributeri imaju velike troškove, jer se, kako je istakla, mora voditi računa o rafinerijskim cijenama, investicionim zahvatima, različitim kontrolama, cijanama zakupa, cijenama rada, prevoza i slično.

Prema podacima "Nezavisnih", naftašima u BiH je tokom 2008. godine pripalo oko pola milijarde maraka.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), u 2008. godini je u BiH uvezeno 726 miliona kg dizela, 241 milion kg bezolovnog i 52 miliona kg običnog motornog benzina.

Kada se to sabere i pretvori u litre, dobiju se 1,34 milijarde litara. Prema izvještaju Komisije za usaglašavanje naknada za puteve u BiH, u strukturi cijene goriva na marže i ostale troškove otpada oko 13 odsto.

Ako je za gore spomenute 1,34 milijarde litara, odnosno oko milijardu kilograma goriva, prema podacima UIO nabavna cijena bila 1,2 milijarde KM, a prema izvještaju nabavna cijena u ukupnim troškovima u prosjeku iznosi oko 45 odsto, proizlazi da je ukupna maloprodajna cijena za gorivo iznosila oko 3,3 milijarde KM.

Kada se odbije dio od 13 odsto, koliko otpada na marže i ostale troškove, proizlazi da je naftašima pripalo oko 440 miliona KM. Treba napomenuti da u ovu sumu ulaze i njihovi troškovi, cijene rada, zakup prostora, transport i ostali troškovi. Naftni distributeri uglavnom odbijaju dati podatke koliko iznose ti troškovi, odnosno kolika je njihova čista zarada.

Upravo iz podataka o visini marže koju distributeri nafte uzimaju sebi, nadležni organi vjeruju da je moguće da, kada se uvede akciza, odnosno putarina na izgradnju autoputeva od 10 feninga + PDV po litru kupljenog goriva, cijena goriva ostane ista ili da se promijeni za neki veoma mali iznos.

Nada Carić iz Ministarstva finansija RS, koja je učestvovala u pisanju novog Zakona o akcizama kojim je predviđeno uvođenje putarine za autoputeve, kaže da će od stanja na tržištu zavisiti hoće li doći do rasta cijene.

"Ako do rasta dođe, ono neće biti ni približno toliko veliko kao što će iznositi nova putarina na autoputeve od 0,10 KM plus PDV", rekla je ona.

Branko Dokić, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH, vjeruje da je teoretski izvodljivo da cijene ostanu iste, ali samo ako bude postojala snažna politička volja da se naftaši ubijede da se odreknu dijela marži.

Sa druge strane, Dokić vjeruje da projekte izgradnje autoputeva u BiH nije moguće sprovesti ako ne dođe do uvođenja putarine za izgradnju. Kao ilustraciju, on navodi podatak da je prije rata BiH za izgradnju autoputeva izdvajala između 17 i 28 odsto od cijene goriva, a da je za te namjene danas u BiH na raspolaganju tek devet odsto.

"Postoje samo tri načina da se uvedu putarine na izgradnju autoputeva, a da se ne podigne cijena goriva, a to je ili da se smanje akcize ili da se smanje marže ili kombinacija ove dvije opcije", kaže on.

Zijad Sinanović, predstavnik prevoznika u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, skeptičan je da će se naftni distributeri odreći dijela svojih marži kako bi bila finansirana izgradnja autoputeva.

"U BiH koliko ja znam vlada tržišna ekonomija, a to znači slobodno formiranje cijena, pa ne znam kako neko može nekog natjerati da smanji svoje marže. Bojim se da će putarinu za izgradnju autoputeva plaćati građani i prevoznici", rekao je on.

Sinanović je rekao da su prevozničke firme već na koljenima i da će, ako im se uvede dodatni namet od 10 feninga po litru goriva plus PDV, mnogi od njih biti prisiljeni staviti ključ u bravu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.