NavMenu

Norveški Statkraft hoće da gradi plutajuću solarnu elektranu u Albaniji

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 21.12.2018. 14:16
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Norveška državna kompanija Statkraft, najveći proizvođač električne energije iz hidro potencijala na svijetu i vodeći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije u Evropi, podnijela je zahtjev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji, navodi se u izveštajima koji citiraju albansko ministarstvo energetike.

Statkraft, koji upravlja hidroelektranama, vetroelektranama, solarnim elektranama i gasnim elektranama, kao i daljinskim grijanjem, u Albaniji upravlja svojom prvom hidroelektranom od 2007. godine. HE Banja instalisane snage 73 MW godišnje proizvodi prosječno 254 GWh električne energije, navodi se na sajtu kompanije.

Statkraft plutajuću solarnu elektranu planira da izgradi upravo na akumulaciji HE Banja. Statkraft Hidroelektranom Banja upravlja u skladu sa koncesionim ugovorom koji se odnosi in a izgradnju HE Moglice instalisane snage 172 MW, koja je pri kraju.

I albanska državna energetska kompanija KESH podijela je zahtev Ministarstvu infrastrukture i energetike za izgradnju plutajuće solarne elektrane kapaciteta 12,9 MW na akumulaciji Vau i Dejes, prenijeli su albanski mediji.

Predlog projekta podnijet je u skladu sa propisima kojima se uređuje proizvodnja električne energije u postrojenjima koja nisu predmet koncesije. Električna energija koju bi proizvodila plutajuća solarna elektrana prodavala bi se na slobodnom tržištu.


KESH navodi da je cilj projekta da se ne upotrebi zemjište za izgradnju solarne elektrane, kao i da se maksimalno iskoristi solarna energija.

Prema ranijim izvještajima, ovo bi bila prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji, a prostirala bi se na 118.000 kvadratnih metara.

Namjera izgradnje plutajuće solarne elektrane je deo strategije KESH-a da diverzifikuje svoj energetski miks, koji se sastoji skoro isključivo od hidroenergije. Akumulacija Vau i Dejes je dio Hidroelektrane Vau i Dejes, jedne od tri hidroelektrane u kaskadi na reci Drim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.