NavMenu

Kora avokada krije bakterije

Izvor: Nezavisne novine Petak, 21.12.2018. 14:13
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Louis Hansel)
Uprava za hranu i lijekove SAD-a (FDA) savjetuje da pažljivo operete avokado jer je sječenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

Iako se čini da je čvrsta ljuska avokada dovoljna da zaštiti plod ispod nje, zapravo je istina da ta kora može biti odličan domaćin za bakterije poput listerije i salmonele, pokazuje posljednji izvještaj američke agencija FDA, koja savjetuje da perete avokado prije jela, baš kao što to činite s bilo kojim drugim voćem.


FDA je istraživanjem otkrila kako je od 1.615 avokada kod njih 17 procenata pronađena listerija u kori, dok je salmonela pronađena u tek jedan odsto.

Iako je taj procenat relativno mali, FDA snažno savjetuje da pažljivo operete avokado jer je sječenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.


Firme:
FDA SAD FDA SAD
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.