NavMenu

Otvoren poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za razvoj "plave ekonomije"

Izvor: eKapija Petak, 21.12.2018. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)
U okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Mediterranean 2014-2020, uz podršku Evropskog pomorskog i ribarskog fonda (European Maritime and Fisheries Fund (EMFF), otvoren je poziv za dostavljanje projektnih prijedloga, a sredstva u okviru poziva namijenjena su za finansiranje aktivnosti iz oblasti "plave ekonomije" (Blue Economy).

Poziv ima za cilj da podstakne razvoj i sprovođenje Pomorske politike EU i održivi razvoj plave ekonomije širom svijeta, pruži podršku multidisciplinarnom pristupu i inovativnom partnerstvu između zainteresovanih strana za pokretanje inovacija, omogući razvoj vještina prilagođenih potrebama tržišta rada, te korišćenje inovativnih tehnologija ili pomorskih usluga za poboljšanje njihove spremnosti na tržištu i jednostavniji pristup finansiranju aktera "plave ekonomije".

Pozivom se obuhvataju tri teme:

- plava laboratorija: inovativna rješenja za izazove u oblasti pomorstva

- "plave karijere" u Evropi

- grantovi za plavu ekonomiju: ulaganje u inovacije

U okviru prve teme Plava labaratorija: inovativna rješenja za izazove u oblasti pomorstva nastoji se omogućiti promocija inovativnih labaratorija (Blue Labs) za stvaranje novih i ekonomski održivih rješenja usmjerenih izazovima u pomorstvu, pruži podrška mladim naučnicima, a koji su podržani od strane iskusnih istraživača, industrije i lokalnih zainteresovanih strana, da se udruže i razviju inovativne tehnologije, proizvode i usluge u razvoju plave ekonomije, očuvanju morskih resursa i ekosistema. Ponuđeno rješenje mora da bude prilagođeno specifičnim problemima ili potrebama jednog ili više morskih basena koji okružuju obale Evropske unije.


Druga tema "Plave karijere" ima za cilj promociju inovativnih pristupa u sferi jačanja saradnje industrije i obrazovanja, a projekti treba da poboljšaju mogućnosti za karijere u plavoj ekonomiji.

Treća tema "Grantovi za plavu ekonomiju: ulaganje u inovacije" ima za cilj da podrži projekate zasnovane na inovatitnom testiranju tehnologija/raspoređivanju/utvrđivanju novih industrijskih ili servisnih aplikacija i rješenja za plavu ekonomiju.

Budžet namijenjen ovom pozivu iznosi 18,7 mil EUR. Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 31. januar 2019. godine, a više detalja na ovom linku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.