NavMenu

Elektroprivreda BiH traži konsultanta za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova bloka 7 TE Kakanj

Izvor: eKapija Petak, 21.12.2018. 12:10
Komentari
Podeli

(Foto: elektroprivreda.ba)
Elektroprivreda BiH objavila je tender za izbor firme koja će pružati konsultantske usluge za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 7 u TE Kakanj.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, konsultant je dužan da izvrši pregled i kritičku analizu postojećeg Idejnog projekta za postrojenje odsumporavanja i denitrifikacije u TE Kakanj.

Krajni rok za dostavu ponuda je 14. februar 2019. godine.

TE Kakanj je uključena u Nacionalni plan smanjenja emisija (NPSE) za Bosnu i Hercegovinu, koji je pripremljen prema smjernicama politike Sekretarijata Evropske zajednice za izradu Nacionalnog plana smanjenja emisija, objavljenog 19. decembra 2014. godine.

NPSE se odnosi na smanjenje emisija sumpor-dioksida, azotnih oskida i čvrstih čestica iz velikih postrojenja za sagorijevanje.

Nastavak rada velikih termoelektrana bez odsumporavanja i denitrifikacije dimnih gasova nakon 1. januara 2018. je moguć samo za max. 20.000 radnih sati, najkasnije do 31. decembra 2023 god. Međutim, od 1. januara 2026. sve velike termoelektrane će morati uskladiti svoje emisije sa zahtjevima Direktive o industrijskim emisijama 2010/75/EU


Inače, krajnji rok za izgradnju postrojenja, ne može biti poslije 31. decembra 2023. godine.

Za više detalja o objavljenom tenderu pogledajte na ovom linku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.