NavMenu

IATA predstavila alatku za upozorenje na turbulencije

Izvor: Aviatica Petak, 21.12.2018. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja, IATA, predstavila je javnosti alatku za upozorenje na turbulencije – Turbulence Aware. Nova alatka je napravljena kako bi aviokompanijama olakšala planiranje ruta davanjem prognoze turbulentnih područja koja bi mogla na taj način da budu izbjegnuta.

Do sada su se aviokompanije oslanjale na izvještaje pilota i vremenske prognoze kako bi smanjili uticaj turbulencija na avio operacije. Nova alatka ima izvjesna ograničenja, a kao glavna mana navodi se nedostatak precizne i opšte prihvaćene skale turbulencija, već se njihov stepen određuje opisno na osnovu subjektivnog osjećaja pilota, što može biti veoma neprecizno imajući u vidu da osjećaj turbulencija zavisi od tipa aviona ali i od prethodnog iskustva pilota.

Turbulence Aware radi na principu prikupljanja podataka od svih aviokompanija koje učestvuju u ovom programu. Podaci se potom obrađuju i prikazuju u jedinstvenoj tabeli koja je dostupna svim korisnicima ove nove alatke.

Kao rezultat dobija se veoma precizna informacija u realnom vremenu, koja je pri tom i veoma detaljna i objektivna, što omogućava pilotima koji su na letu ili organizatorima saobraćaja koji su na zemlji da što bolje isplaniraju rutu kako bi putovanje bilo što bezbjednije i udobnije za putnike.

Tvorci alatke ističu njen značaj u vremenu ozbiljnih klimatskih promjena koje uzrokuju promjene ustaljenih vremenskih obrazaca.

Prve aviokompanije koje su potpisale ugovor za korišćenje alatke su Delta Air Lines, United Airlines i Aer Lingus, a interesovanje kompanija za učešće u programu je veliko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.