NavMenu

Najmoćnije hrvatske firme zainteresovane za dijelove Agrokora?

Izvor: Novosti Četvrtak, 20.12.2018. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Damir Sencar/Shutterstock)
Pisanje slovenačkih medija da će hrvatski konzorcijum, u kojem bi bile najjače hrvatske kompanije poput Adrisa, Atlantic grupe, Kraša i Podravke, kao i porodice Lukšić, preuzeti Agrokor, nije do sada dobilo potvrdu novih vlasnika najveće hrvatske kompanije, a to su ruske banke. Poznato je samo da Maksim Poletajev, drugi čovek Sberbanke koji je do sada vodio poslove oko Agrokora prelazi na drugi posao izvan banke, a sami Rusi su plasirali vijest da su spremni da prodaju svoje udjele.

U velikim hrvatskim kompanijama koje su spomenute kao mogući novi vlasnici Agrokora ćute i uopšte ne žele da komentarišu informacije koje su plasirane u medijima, a zna se samo da će Fabris Peruško i Irena Veber, koji su vodili i cijeli postupak oko Agrokora, od januara biti i ključni ljudi u kompaniji.

Agrokor svoj novi život počinje sa rezultatima koji nisu briljantni, jer se vidi pad u mnogim segmentima poslovanja, ali ipak znatno bolji od vremena kada je Ivica Todorić došao do ruba sloma i kada je Agrokoru prijetio stečaj. Ako se i danas vuku repovi kako se spasavao Agrokor, ostaje činjenica da kompanija posluje i da su zadržana radna mjesta, a svijet bankara je zadovoljan novim sporazumom, po kojem upravo Sberbanka ima najveći udio.

Nedavno su Rusi tvrdili da se neće odmah povući iz biznisa i da će nastaviti ulaganja u kompaniju, koju čekaju bolji dani, a tek za tri godine trebalo bi ostvariti 6,3 mlrd EUR prihoda, koliko je to bilo u poslednjoj fazi prije pada Todorića. Plan je da već naredne godine profit iznosi 372 mil EUR, a maloprodaja će se koncentrisati na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, s time da koncern odustaje od BiH.

Nije neka tajna da su hravatske kompanije zainteresovane za neke dijelove Agrokora, prije svega one iz prehrambene industrije i maloprodaje, pa otuda i vijesti da se priprema konzorcijum koji bi želio da preuzme Zvijezdu i Jamnicu. Navodno je zanimanje pokazala i porodica Lukšić, koja drži luksuzne hotele na Jadranu, a ima razgranate poslove u Južnoj Americi.

Slovenci, koji su i te kako zainteresovani za budućnost Agrokora zbog Mercatora, tvrde da je u toku postupak prenosa vlasništva i imovine najjačih kompanija iz sastava Agrokora - Leda, Jamnice, Zvijezde i Konzuma, te imovine i nekretnina koje koncern posjeduje na ime holandske kompanije Aisle HoldCo, a riječ je o imovini u vrijednosti od 3 mlrd EUR. To bi onda značilo osnivanje "novog Agrokora", ali i otvaranje puta da se brže i lakše nađu novi vlasnici ukoliko se banke odluče na prodaju.

Sada je ipak sve u rukama Sberbanke i VTB, koje kontrolišu 46,7% kompanije, pa bez Rusa niko ne može da pravi planove, pogotovo ne dugoročne, koji bi uključivali osnivanje konzorcijuma i planova za kupovinu nekih preduzeća. Ostaje, naravno, i pitanje hoće li Agrokor ostati kao cjelina ili će uskoro biti ponuđena na prodaju preduzeća unutar kompanije, koja inače dobro posluju i imaju perspektivu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.