Izvor: N1 | Četvrtak, 20.12.2018.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi model Fiata neće prije 2020.

U javnosti se minulih dana spekulisalo s najavom novog modela Fiata, koji bi, kako se navodilo, trebalo da počne da se proizvodi već dogodine. Danas, međutim, piše da se novi model ne može očekivati prije 2020.

Pojedini mediji u Srbiji su, maltene kao gotovu stvar, najavili da će 2019. u Kragujevcu početi proizvodnja malog Fiatovog SUV-a tj. malog terenca, piše Danas, prenosi N1.

U toj kompaniji se ovim povodom nisu zvanično oglasili, ali se nezvanično iz te fabrike čuje da je riječ o medijskim spekulacijama bez osnova, navodi ovaj list.

Jedini osnov je, kako prenosi Danas, taj da će fabrika u Kragujevcu u dogledno vrijeme zaista da dobije proizvodnju novog modela, ali to sasvim izvjesno neće biti naredne godine.

List piše da bi o planovima Fiat Chrysler grupacije u Srbiji, generalna menadžerka kragujevačke fabrike Silvija Verneti trebalo da razgovara sa nadležnima u Vladi Srbije krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. Tom prilikom će, najvjerovatnije, biti otvoreno i pitanje finansijskog učešća države Srbije, kao suvlasnika fabrike, u njenim daljim razvojnim planovima, navodi Danas.

Srbija bi, shodno svom vlasničkom udjelu, u finansiranju razvoja novog modela trebalo da učestvuje sa 33%. Osvajanje, razvoj i promocija novog modela inače košta više stotina miliona, do milijardu evra. U takvim okolnostima, sve i da je u top menadžmentu Fiat Chrysler-a donijeta odluka o novom modelu za fabriku u Srbiji, njegova proizvodnja u Kragujevcu ne bi mogla da počne prije 2020, i to pod uslovom da se radi o modelu u poodmakloj fazi.

Fabrika u Kragujevcu je, krajem prošle godine, potvrdila da je dobila "srebrni status" u proizvodnji automobila svjetske klase i dva dodatna poena. Sa izvjesnošću se očekuje da će dogodine da dobije još dva boda, koliko joj nedostaje za dobijanje "zlatnog statusa", čime će definitivno da se kvalifikuje za dobijanje novog modela, piše Danas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.