NavMenu

Vodotok Crna rijeka mogao bi da riješi problem vodosnabdijevanja Sarajeva

Izvor: TVSA Srijeda, 19.12.2018. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
O projektu "Vodotok Crna rijeka" koji bi dugoročno riješio problem vodosnabdijevanja Sarajeva, kao i o projektu "Pametno Sarajevo", Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo razgovarao je juče, 18. decembra, sa Biserom Hadžialjević i Senadom Spahić, direktoricama preduzeća Energoinvest i Energoinženjering-Energoinvest, te ekspertima u oblasti prodaje i smart tehnologija Seadom Gušmirovićem i Cecom Gakovićem.

Kako je istakla Hadžialjević, Energoinvest je zainteresovan za obnavljanje projektne dokumentacije davno započetog projekta "Vodotok Crna rijeka", koji bi sistemu vodasnabijevanja Sarajeva osigurao 5.000 litara vode u sekundi, te su ovom prilikom aktuelizirani razgovori o prednostima projekta, pripremi neophodne dokumentacije kao i vremenskom okviru za realizaciju projektnih aktivnosti.

Projekt predviđa gradnju akumulacije koja bi obuhvatila oko 224 hektara na lokalitetu Delijaši, Crna Rijeka, kao i gradnju brane visine 90 metara. Voda iz akumulacije bi se cjevovodima spuštala prema gradu do rezervoara gdje bi se vršilo njeno filtriranje i priprema za upotrebu u domaćinstvima.

- Ovaj sistem bi obezbjeđivao 99 posto količina vode potrebnih Sarajevu. U ovom trenutku bi trebalo da bude snabdijevano sa oko 3.000 litara vode u sekundi. Ljeti te količine vode spadnu i na 1.600 litara u sekundi, te se dešavaju redukcije. Ovim sistemom, posebno kada su sušni periodi, iz akumulacije bi se obezbijedilo 5.000 litara vode u sekundi što je dovoljno za normalno vodosnabdijevanje - naveo je Gušmirović.


Konaković je kazao da je ovaj projekt primaran za Sarajevo i da će biti nastavljen.

- Ne želimo čekati i odugovlačiti procedure. U krajnjem slučaju, ako bude administrativnih prepreka, postoji mogućnost da Skupština proglasi javni interes za realizaciju ovog projekta, što bi značajno moglo skratiti procedure koje se tiču planiranja, projektovanja, kao i izdavanja dozvola za gradnju - istakao je Konaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.