Izvor: TVSA | Srijeda, 19.12.2018.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vodotok Crna rijeka mogao bi da riješi problem vodosnabdijevanja Sarajeva

(Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
O projektu "Vodotok Crna rijeka" koji bi dugoročno riješio problem vodosnabdijevanja Sarajeva, kao i o projektu "Pametno Sarajevo", Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo razgovarao je juče, 18. decembra, sa Biserom Hadžialjević i Senadom Spahić, direktoricama preduzeća Energoinvest i Energoinženjering-Energoinvest, te ekspertima u oblasti prodaje i smart tehnologija Seadom Gušmirovićem i Cecom Gakovićem.

Kako je istakla Hadžialjević, Energoinvest je zainteresovan za obnavljanje projektne dokumentacije davno započetog projekta "Vodotok Crna rijeka", koji bi sistemu vodasnabijevanja Sarajeva osigurao 5.000 litara vode u sekundi, te su ovom prilikom aktuelizirani razgovori o prednostima projekta, pripremi neophodne dokumentacije kao i vremenskom okviru za realizaciju projektnih aktivnosti.

Projekt predviđa gradnju akumulacije koja bi obuhvatila oko 224 hektara na lokalitetu Delijaši, Crna Rijeka, kao i gradnju brane visine 90 metara. Voda iz akumulacije bi se cjevovodima spuštala prema gradu do rezervoara gdje bi se vršilo njeno filtriranje i priprema za upotrebu u domaćinstvima.

- Ovaj sistem bi obezbjeđivao 99 posto količina vode potrebnih Sarajevu. U ovom trenutku bi trebalo da bude snabdijevano sa oko 3.000 litara vode u sekundi. Ljeti te količine vode spadnu i na 1.600 litara u sekundi, te se dešavaju redukcije. Ovim sistemom, posebno kada su sušni periodi, iz akumulacije bi se obezbijedilo 5.000 litara vode u sekundi što je dovoljno za normalno vodosnabdijevanje - naveo je Gušmirović.

Konaković je kazao da je ovaj projekt primaran za Sarajevo i da će biti nastavljen.

- Ne želimo čekati i odugovlačiti procedure. U krajnjem slučaju, ako bude administrativnih prepreka, postoji mogućnost da Skupština proglasi javni interes za realizaciju ovog projekta, što bi značajno moglo skratiti procedure koje se tiču planiranja, projektovanja, kao i izdavanja dozvola za gradnju - istakao je Konaković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.