NavMenu

Šta sindikati u RS žele povodom najavljenih ekonomskih reformi u 2019. godini?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 19.12.2018. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
U programu ekonomskih reformi istaknuta je neminovnost izmjena Zakona o jedinicama lokalne samouprave, kao i neminovnost restrukturiranja elektroenergetskog sektora, kazao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, na današnjoj konferenciji povodom Programa ekonomskih reformi i budžeta RS za 2019. godinu.

Naveo je da se Zakon o platama mora uskladiti sa Zakonom o radu, te da se najniža plata u RS mora vezivati za troškove života.

- Mora se raditi i na rasterećenju privrede. Mi tražimo ukidanje svih parafiskalnih nameta - istakao je Tepavčević.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave i potpredsjednik Konfederacije sindikata RS, kazao je da u Sindikatu ne bježe od reformi.

- Vlada RS je kompletan Nacrt programa ekonomskih reformi utvrdila na osnovu dva dokumenta i to je poražavajuće - naglašava Marić.

Naveo je, da se postavlja pitanje šta podrazumijeva iznos u budžetu od oko 12 mil KM za privremene i povremene poslove, što je, kako kaže, 10% od ukupnog iznosa plata u javnom sektoru.

- Tražimo da se i projekat SIGMA izvadi iz fioke - rekao je Marić.

Obrad Belenzada, potpredsjednik Konfederacije sindikata RS, istakao je da nova Vlada RS treba da obezbijedi primjenu propisa.

- Postoji mnogo pitanja koja treba riješiti, kao što je neregulisanje pitanja beneficiranog radnog staža, takođe i da se omogući radnicima u rudarstvu da idu u penziju sa 40 godina radnog staža - rekao je Belenzada.


Istakao je da se svaki rad preko 40 sati sedmično mora tretirati i plaćati kao prekovremeni te se rasterećenje privrede mora realizovati u korist plata.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma, koji je takođe i novo lice u Konfederaciji sindikata RS i radiće na osnivanju Sindikata ugostiteljstva, trgovine i turizma, kazao je "da svega 10% poslodavaca u oblasti ugostiteljstva, trgovine i turizma radi pošteno".

- U Banjaluci postoje ljudi koji rade u hotelima i restoranima, a nemaju pravo na topli obrok - tvrdi Tatić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.