NavMenu

BiH i Kina jačaju turističku saradnju - U 2019. očekuje se dolazak 100.000 kineskih turista

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 19.12.2018. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u utorak, 18. decembra, je u Pekingu sa kineskim ministrom turizma Luo Šugangom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti turizma i olakšavanju grupnih posjeta između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Potpisivanjem ovog dokumenta značajno su olakšana grupna putovanja kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu kojih će, kako se očekuje, već iduće godine u našoj zemlji biti oko 100.000, a što je duplo više u odnosu na period prije uspostavljanja vizne liberalizacije između dvije zemlje.

Konstantno povećanje broja kineskih turista imaće direktan ekonomski uticaj na društveni proizvod, zapošljavanje i platni bilans zemlje te će povoljno uticati na investicije, razvoj smještajnih kapaciteta te različitih industrijskih i privrednih djelatnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Šugang je istakao da postoji veli interes kineskih građana i privrednika za posjetu regionu a posebno Bosni i Hercegovini i sugerisao ravnomjernu pripremu turističkih operatera, agencija informacionih servisa u našoj zemlji.

Šarović je prisustvovao i konferenciji državnih koordinatora mehanizma Kina 16+1, kojom je predsjedavao zamjenik ministra inostranih poslova Kine Vang Chao. Na konferenciji su izvršene pripreme za predstojeći Samit zemalja Kina 16+1, koji će se naredne godine održati u Dubrovniku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.