Izvor: eKapija | Utorak, 18.12.2018.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Kaknju registrovano 15 novih djelatnosti kroz projekat "Pokreni svoj posao"

Kakanj (Foto: Kakanj.com.ba )
U sali Općine Kakanj danas je upriličeno potpisivanje 12 ugovora o realizaciji projekta "Pokreni svoj posao u Kaknju" i tri ugovora za registraciju poljoprivrede kao osnovne djelatnosti.

Kako se navodi na općinskom sajtu, djelatnost su pokrenuli Cappo AS Kakanj (auto škola), U.O. Kanoa (mašinska obrada metala), Autoprijevoznik (prevoz robe), UD MD ENGLISH (pružanje usluga podučavanja i obučavanja kandidata engleskom jeziku), PO Enterijer (proizvodnja stolarije, kuhinjskog i ostalog namještaja), Autoškola A&M, Frizerski salon Nedžla, UD Mobile Studio (popravka mobilnih telefona), Ustanova za kućnu njegu SeviTal, U.O. autoservis Nino, U.O. Metal proizvod (mašinska obrada metala) i U.O. Autolimar.

Samostalnu poljoprivrednu djelatnost pokrenuli su Armina Bliznović, Vinko Lukić i Mithet Helja.

Ovim podsticajem predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanje malih biznisa, preduzeća, obrta i srodnih djelatnosti. Podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 24 mjeseca (prva godina u iznosu od 100%, a druga 50%) i sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme i slično, u maksimalnom iznosu do 3.000 KM.

- Naš plan je da uz podršku onima koji tek počinju s djelatnošću podržimo i dodatno osnažimo i one koji su djelatnost pokrenuli prije 2-3 godine kako bismo im pomogli u novom zamahu - rekao je v.d. načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.