NavMenu

Mont Everest i dalje prekriven smećem i fekalijama

Izvor: Radio 021 Utorak, 18.12.2018. 12:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com)Ilustracija
Planinu Mont Everest u proteklih sto godina posjetilo je nekoliko miliona ljudi, a većina za sobom ostavlja tragove u vidu smeća i pokvarenih šatora.

Zbog svega toga dolina planine sada izgleda mnogo drugačije nego što je prikazuju u reklamama za turizam.

Mont Everest je sa 8.848 metara najviši vrh na svijetu, a prvi pokušaji uspona na ovu planinu datiraju još iz 1922. godine.

Prvi uspješan uspon do vrha planine zabilježen je 1953. godine, a Edmund Hilari i Tenzing Norgajsu prvi koji su videli svijet s vrha Everesta. Mnoštvo ljudi je pohodilo planinu nakon njih, a devedesetih ona postaje jedna od glavnih destinacija za sve planinare svijeta. Nešto kasnije je na godišnjem nivou na planini bilo 150.000 ljudi.

Planinari koji prvi put posjete planinu ostaju šokirani prizorom smeća i starih šatora kojih je mnogo u dnu planine. Oni koji provode dosta vremena u okolini Everesta kažu kako posjetioci ne ostavljaju smeće na vrhu, nego ga gurnu ka podnožju jer nemaju energije da ga nose sa sobom nazad.

Smeće se zatim nakuplja u podnožju planine. Na planini takođe postoje prirodne rupe koje su pune smeća, od plastike, aluminijuma, konzervi i staklenih flaša do papira i sličnih otpadaka.


Još jedan veliki problem jesu ljudske fekalije koje se odbacuju u rupe planina, a koje stignu do dna planine s lavinama. Procenjuje se da na godišnjem nivou na planini ostane blizu 5.400 kilograma ljudskog izmeta, jer svi koji posjete planinu imaju problema sa varenjem zato što konzumiraju vodu koja nije sasvim filtrirana.

Međutim, planinu na godišnjem nivou čisti nekoliko stotina volontera koji na Everest dolaze samo radi tog posla, a nekoliko organizacija želi da se uključi u čišćenje i planiraju da otvore centre za čišćenje u blizini planine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.