Izvor: eKapija | Utorak, 18.12.2018.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

WinBees i "Lakše nego metlom" najbolje tehnološke inovacije u RS za 2018. godinu

(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Pobjednici takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj ove godine su ekipe WinBees iz Trebinja koja nudi novo konstruktivno rješenje nastavka, kao osnovnog dijela košnice i "Lakše nego metlom" iz Istočnog Sarajeva, čija inovacija nudi unapređenje procesa čišćenja kotla termoelektrane. Ove dvije ekipe osvojile su isti broj poena, navodi se na sajtu Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Predstavnik ekipe WinBees Dragan Spaić izjavio je da njihova inovacija nudi potpuno novo rješenje u odnosu na postojeće stanje tehnike.

- Novina našeg rješenja je u tome što je nastavak konstruisan tako da se sastoji od nosećeg rama i troslojnih stranica. Unutrašnji sloj tih troslojnih stranica čini meko drvo, srednji stiropor, a spoljašnji dvoslojna plastika - istakao je Spaić.

On je napomenuo da je ove godine bila velika konkurencija i čestitao svim učesnicima finala jer je, kako je rekao, veliki uspjeh da se dođe do ovog nivoa takmičenja.

- Naši dalji planovi su da ispitamo tržište, odnosno nultu seriju da pokrenemo, i u nekom doglednom vremenu da počnemo sa proizvodnjom naših termo košnica - istakao je Spaić.

Tim ekipe koja je predstavila inovaciju pod nazivom "Lakše nego metlom" činili su studenti master studija, asistenti i profesori sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čija je ideja bila da stečeno znanje iskoriste za rješavanje praktičnog problema koji postoji u privredi.

Profesor Biljana Marković, član ekipe, istakla je da je njihova inovacija mašina za čišćenje međucijevnog prostora u kotlovima termoelektrane sa horizontalno postavljenim cijevima.

- Taj posao je do sada rađen ručno i upravo jedan od članova tima je učestvovao u tom čišćenju i na taj način smo došli do ideje da rješavamo jedan praktičan problem. Mašina je modularnog tipa koja se radi u pojedinačnoj proizvodnji koji je moguće napraviti za potrebe drugih termoelektrana i rudnika shodno potrebama i zahtjevima korisnika - istakla je Marković.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju predstavlja rezultat saradnje Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske čiji je cilj podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promociji inovacija te podsticaj njihove komercijalizacije.

Partneri takmičenja iz Republike Srpske su Inovacioni centar Banjaluka, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Republike Srpske, te dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.