NavMenu

Opština Vrbas u Srbiji prva u Evropi dobila najsavremeniji sistem za daljinsko očitavanje vodomjera

Izvor: eKapija Utorak, 18.12.2018. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: JKP Komunalac Vrbas)
U okviru automatizacije sistema vodosnabdijevanja u opštini Vrbas je, prvi put u Evropi, implementiran sistem daljinskog očitavanja vodomjera (LoRa), koji omogućava rano otkrivanje kvarova na instalacijama i smanjenje gubitaka na mreži.

Kako za eKapiju kaže Miroslav Fejsa, rukovodilac PJ "Vodovod i kanalizacija" JKP "Komunalac" Vrbas, riječ je o pilot projektu turske kompanije Bajlan (Baylan), proizvođača najsavremenijih vodomjera.

- Ovaj projekat je zaživeo zahvaljujući velikom naporu naših inženjera i kolega iz Bajlana i do sada se u sistemu daljinskog očitavanja vodomjera nalazi više od 1.000 vodomjera, što u domaćinstvima, što u kompanijama - ističe Fejsa.

Po njegovim rečima, u sklopu razvoja automatizacije objekata sistema vodosnabdevanja u Vrbasu, koja je dala velike rezultate u praćenju rada sistema, bilo je neophodno uključiti i merenje potrošnje, na način koji bi, zajedno sa implementiranom automatizacijom dao željeni rezultat.

- Stručni tim PJ "Vodovod i kanalizacija", koji stoji iza planskih i operativnih aktivnosti sprovođenja automatizacije, opredijelio se za sistem stacionarnog očitavanja kao osnovnog u delu implementacije daljinskog očitavanja potrošnje. Daljinsko očitavanje vodomjera donosi višestruku korist kako za same građane, tako i za JKP "Komunalac", počevši od ranog otkrivanja i upozorenja korisnika o eventualnim kvarovima na unutršnjim instalacijama, unapređenja komercijalnog odnosa sa potrošačima, pa do ukupnog smanjenja gubitaka na distributivnoj mreži - objašnjava Fejsa i dodaje da to omogućava kontinuiranu i sveobuhvatnu kontrolu ovog sistema.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.