Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 18.12.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najvećim drvoprerađivačima u RS dugoročni ugovori i zagarantovane količine sirovina

(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Predstavnici drvoprerađivača u Republici Srpskoj su zadovoljni novim načinom raspodjele šumskih drvnih sortimenata, a po kojem će najveća preduzeća dobiti petogodišnje ugovore i zagarantovane količine sirovine, čime će moći dugoročno planirati svoje poslovanje.

O ovoj temi juče se diskutovalo na sjednici Izvršnog odbora Udruženja šumarstva i prerade drveta RS, a na kojoj su osim drvoprerađivača učestvovali Zoran Stojčić, v.d. direktora Šuma RS, Slaven Gojković, izvršni direktor za komercijalne poslove, i Marija Škobo, član Nadzornog odbora u ovom preduzeću, te Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za sektor šumarstva.

Darko Partalo, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja, rekao je da se nada da će raspodjela sirovine i ugovaranje trupaca u narednoj godini biti transparentni, a za šta su se drvoprerađivači godinama zalagali.

- Deset odsto najvećih drvoprerađivača čini 50% prerade drveta po broju ljudi i prometu. To su strateška preduzeća koja imaju petogodišnje ugovore i čija količina se neće smanjivati ukoliko ne smanje obim poslovanja - kazao je Partalo.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske definisala je na sjednici u novembru kriterijume na osnovu kojih će se određivati strateška preduzeća u drvopreradi, a s kojima će biti potpisani petogodišnji ugovori s garantovanim količinama sirovine.

Status strateškog preduzeća prema tim kriterijumima će moći dobiti preduzeća koja zapošljavaju minimalno 50 radnika, imaju godišnji prihod iznad dva miliona maraka i najmanje trećinu proizvodnje finalnih ili polufinalnih proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.