Izvor: Capital | Ponedjeljak, 17.12.2018.| 15:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fabrika šećera u Bijeljini uslovno prodata Turcima za 5,1 mil EUR

Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Skupština povjerilaca Fabrike šećera Bijeljina u stečaju danas je većinom od 77% glasova povjerilaca odlučila da imovinu fabrike proda turskim firmama Soltist i Sariel koje djeluju kao povezana pravna lica za iznos od 5,1 mil EUR, javlja Capital.

Za prodaju glasali su predstavnici Poreske uprave RS, punomoćnik više firmi i radnika, advokat Faik Muhić, predstavnik zrenjaninske firme Mering, zastupnik firme Energosistem iz Brčkog, koji ukupno imaju 77% potraživanja povjerilaca.

Uzdržani su bili pravni zastupnici Elektroprivrede RS i Fonda zapošljavanja RS. Ponuda Gorana Vajkića iz Banjaluke, koji je nudio 6,9 mil KM za imovinu Šećerane, nije dobila nijedan glas povjerilaca.

Nebojša Matić, stečajni upravnik, nakon izglasavanja odluke o prodaji imovine Šećerane kupcima iz Turske izjavio je da je ova ponuda "uslovno" prihvaćena, jer kupci iz Turske nisu do danas uplatili depozit od 50.000 KM.

- Oni su, navodno, poslali u elektronskom obliku da su uplatili 25.000 evra. Na ovoj Skupštini povjerilaca prvo je usvojen izvještaj o radu stečajnog upravnika i finansijski jednogodišnji izvještaj. Skupština povjerilaca je izglasala prodaju imovine Šećerane kupcima iz Turske, ali se ne treba prerano radovati, jer čekamo da dođe do realizacije te kupovine. Oni nisu dostavili bankarsku garanciju, nisu uplatili depozit. Ovo je tek početak priče o prodaji Šećerane i detalje ćemo znati u narednim danima, kada bude pripreman predugovor o prodaji imovine Šećerane - oprezan je stečajni upravnik.

Iako kaže da sve ide u dobrom pravcu, dodaje da će se do naplate i realizacije tih 5,1 mil EUR čekati još najmanje godinu dana.

Faik Muhić, koji je zastupao potraživanja povjerilaca u iznosu oko 8 mil KM, kaže da će se od kupca tražiti sve vrste obezbjeđenja, prije nego što mu se proda imovina.

- Priznata potraživanja su oko 16,2 miliona, a turski kupac nudi oko 10 mil KM za imovinu Šećerane. Povjerioci bi mogli biti namireni sa 55 do 60% potraživanja, neki više, neki manje. Imajući u vidu slabu zainteresovanost kupaca za imovinu Šećerane, ovo je najbolja ponuda. Bolja nije postojala - kaže Muhić, ističući da, što se tiče nastavka proizvodnje u Šećerani, sada je upitno sve što će se dalje dešavati sa ovom fabrikom.

Povjerioci žele da budu namireni, a za pokretanje proizvodnje u Šećerani nakon 26 godina zastoja trebalo bi investirati između 40 i 50 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.