Izvor: Capital | Ponedjeljak, 17.12.2018.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja godine biće prebačen plan proizvodnje u rudniku Gacko - Remont cjelokupnog postrojenja u martu 2019.

Rudnik Gacko proizvešće ove godine više od 2,5 miliona tona uglja, čime će biti prebačen plan proizvodnje, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika Petar Marković.

Marković je objasnio da će, zahvaljujući zadovoljavajućem kvalitetu uglja, biti prebačen i plan proizvodnje u Termoelektrani Gacko.

- Planirana proizvodnja u Termoelektrani je 1.465 gigavat-časova. Do sada je proizvedeno više od 1.400 gigavat-časova, a do kraja godine očekuje se proizvodnja od 1.480 gigavat-časova - rekao je Marković.

On je naveo da se eksplotacija uglja vrši na dvije pozicije, na krovinskoj ugljenoj zoni i Centralnom polju.

- U krovinskoj ugljenoj zoni je ugalj koji u primjesama ima komponente koje mogu da obore toplotnu moć. Međutim, mi radimo homogenizaciju uglja kako u Rudniku, tako i ne deponiji Termoelektrane i zahvaljujići tome imamo zadovoljavajući kvalitet uglja - rekao je Marković.

On je istakao da će eksploatacija, kada je riječ o otkrivci, zavisiti od vremenskih uslova do kraja godine.

- Proizvodnja je ostvarena je u punom obimu za 11 mjeseci. Mislimo da ćemo postići planirano do kraja godine. Trenutno imamo proizvodnju od sedam miliona kubika otkrivke, a plan je sedam i po miliona do kraja godine - rekao je Marković.

Kapitalni remont RiTE Gacko planiran je od 20. marta naredne godine. Za realizaciju će biti potrebno 26.000.000 KM. Sredstva će najvjerovatnije biti obezbijeđena kreditnim zaduženjem.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.