Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.12.2018.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Visočka pečenica dobija internacionalnu oznaku zaštite porijekla

Ilustracija (Foto: kuvona/shutterstock.com)
Uskoro bi još jedan domaći prehrambeni proizvod u BiH trebalo da dobije internacionalnu oznaku zaštite geografskog porijekla, a riječ je o visočkoj pečenici. Svu potrebnu dokumentaciju i neophodne analize za to urađene su sa stručnjacima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta (PPF) Univerziteta u Sarajevu, javlja TV Sarajevo.

Edin Babić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača Visoko, peta je generacija koja se bavi proizvodnjom suhog mesa. U tradicionalnim sušnicama ono se suši na odgovarajućoj temperaturi i dimu od bukovog drveta. Kako kaže, to je posao koji ne može svako raditi i znatno se razlikuje od industrijskog.

- Taj proces se ne može raditi kraće od 20 do 30 dana, dok je u industriji on sveden na par dana da bi se dobio gotov proizvod - kaže Babić.

Trenutno na području Visokog radi 50 malih obrtnika i pet velikih industrija mesa. Kažu, to je jedinstveno na cijeloj teritoriji BiH. Upravo zbog toga formirano je udruženje i pokrenuta inicijativa za zaštitu ovog proizvoda.

Specifikaciju proizvoda radili su stručnajci PPF Sarajevo.

- Već sutra imamo sastanak sa članovima udruženja, gdje ćemo definisati sve i tu specifikaciju sa propratnim aktima, poslati agenciji za sigurnost hrane BiH - rekao je prof.dr. Amir Ganić.

Za očekivati je da već u prva tri mjeseca naredne godine ovaj proizvod dobije konačno oznaku zaštite geografskog porijekla. U konačnici, na ovaj način biće spriječeno plagiranje proizvoda po kojem je visočka čaršija godinama prepoznatljiva, istakli su stručnjaci.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.