NavMenu

Energonova dobila koncesiju za izgradnju MHE Petrovići u Olovu - Vrijednost ulaganja 4,5 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.12.2018. 14:16
Komentari
Podeli

(Foto: TTphoto/shutterstock.com)
Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Himzo Smajić i direktor sarajevske firme Energonova Sead Štaljo potpisali su danas, 17. decembra, ugovor o dodjeli koncesije za MHE Petrovići na rijeci Stupčanici u općini Olovo.

Radi se o mini hidroelektrani snage 1.643 kW i godišnjom proizvodnjom od 6,79 GWh, a ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 4.505.000 KM.

Privredno društvo Energonova obavezalo se da će MHE biti u komercijalnom pogonu u roku od 24 mjeseca. Koncesija je data na period od 30 godina, počevši od dana komercijalnog pogona, s tim da se ugovor može produžiti za još maksimalno 15 godina, saopćeno je iz press službe Vlade ZDK.

Prije potpisivanja ugovora, Energonova je uplatila jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 83.000 KM, a predviđeno je da svake godine tokom cjelokupnog koncesionog perioda Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK plaća kontinuiranu koncesionu naknadu u visini od 10% od ostvarenog prihoda objekta MHE.

Također, koncesionar je preuzeo obavezu da u roku od 60 dana od zaključivanja ovog ugovora dostavi bezuvjetnu bankovnu garanciju za uredno izvršenje posla u iznosu od 50.000 KM.

Koncesionar ima obavezu da u roku od tri mjeseca od zaključenja koncesionog ugovora, sa lokalnom zajednicom zaključi ugovor o prijateljskom okruženju, kojim će biti regulisana obaveza ulaganja u infrastrukturu MZ Petrovići u iznosu minimalno 80.000 KM, dodaje se u saopćenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.