Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.12.2018.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energonova dobila koncesiju za izgradnju MHE Petrovići u Olovu - Vrijednost ulaganja 4,5 mil KM

(Foto: TTphoto/shutterstock.com)
Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Himzo Smajić i direktor sarajevske firme Energonova Sead Štaljo potpisali su danas, 17. decembra, ugovor o dodjeli koncesije za MHE Petrovići na rijeci Stupčanici u općini Olovo.

Radi se o mini hidroelektrani snage 1.643 kW i godišnjom proizvodnjom od 6,79 GWh, a ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 4.505.000 KM.

Privredno društvo Energonova obavezalo se da će MHE biti u komercijalnom pogonu u roku od 24 mjeseca. Koncesija je data na period od 30 godina, počevši od dana komercijalnog pogona, s tim da se ugovor može produžiti za još maksimalno 15 godina, saopćeno je iz press službe Vlade ZDK.

Prije potpisivanja ugovora, Energonova je uplatila jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 83.000 KM, a predviđeno je da svake godine tokom cjelokupnog koncesionog perioda Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK plaća kontinuiranu koncesionu naknadu u visini od 10% od ostvarenog prihoda objekta MHE.

Također, koncesionar je preuzeo obavezu da u roku od 60 dana od zaključivanja ovog ugovora dostavi bezuvjetnu bankovnu garanciju za uredno izvršenje posla u iznosu od 50.000 KM.

Koncesionar ima obavezu da u roku od tri mjeseca od zaključenja koncesionog ugovora, sa lokalnom zajednicom zaključi ugovor o prijateljskom okruženju, kojim će biti regulisana obaveza ulaganja u infrastrukturu MZ Petrovići u iznosu minimalno 80.000 KM, dodaje se u saopćenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.