Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.12.2018.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen trogodišnji Plan poslovanja EP BiH - U kapitalne projekte biće uloženo 1,29 mlrd KM

(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Trogodišnjim Planom poslovanja Elektroprivrede BIH (EP BiH) od 2019. do 2021. godine, a koji je usvojen 13. decembra, planirana je ukupna proizvodnja električne energije u obimu 20.461 GWh, nabavka uglja u količini 16 miliona tona i više od 3 mlrd KM ukupnog prihoda, kao i povećanje isporuke električne energije i broja kupaca, saopšteno je iz tog preduzeća.

Planirano je ulaganje 1,76 milijardi KM u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja, za kapitalne i zajedničke projekte, dokapitalizaciju rudnika i neelektroprivrednih zavisnih društava.

U skladu s Planom, Elektroprivreda BiH će u kapitalne projekte uložiti 1,29 milijardi KM. Najvažniji strateški ciljevi kroz plan ulaganja su izgradnja novih zamjenskih termo kapaciteta i novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Planiran je početak izgradnje novih energetskih objekata, gdje se posebno ističe Blok 7 u TE "Tuzla". Predviđeno je da u toku planskog perioda počne proizvodnja u vjetroparku Podveležje i malim HE na rijeci Neretvici, a da će se nastaviti izgradnja HE Vranduk.

U skladu s raspoloživim mogućnostima, nastaviće se i investiranje u zavisna društva - rudnike uglja u sastavu Koncerna EPBiH, kako bi se na duži rok obezbijedila stabilna proizvodnja uglja. Za dokapitalizaciju rudnika uglja planirano je 103 mil KM.

U 2019. godini planirana je proizvodnja 6.991,7 GWh električne energije, ukupan prihod viši od milijardu maraka i nabavka uglja u količini 5,7 miliona tona iz domaćih rudnika.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.