Izvor: eKapija | Nedjelja, 16.12.2018.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prijedlog budžeta RS 3,56 mlrd KM

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Vlada RS je na sjednici u petak, 14. decembra, utvrdila Prijedlog budžeta Srpske za iduću godinu u iznosu od 3,56 mlrd KM, što je za 168 mil KM manje od rebalansa za ovu godinu, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Manji su zato i rashodi za otplatu dugova, a u idućoj godini za te svrhe planirano je oko 490 mil KM. U odnosu na ovu godinu, iznos je manji za više od 260 mil KM. Prijedlogom budžeta veći su izvorni prihodi, i to za 56,6 mil KM. Rashodi veći za skoro 35 mil KM planirani su za plate prosvjetara.

Najveći rast na rashodnoj strani je na pozicijama ličnih primanja, 34,5 miliona, prvenstveno zbog planiranog povećanja za plate u obrazovanju i kulturi koje, uz minuli rad, ukupno iznosi 20 mil KM.

Veći dio kolača u idućoj godini planiran je za penzije i stipendije. Službi za reviziju i službi za zajedničke poslove u Vladi Srpske planirano je po 2 mil KM više. Veći transfer planiran je i za Fond dječije zaštite. Veći milionski iznosi planirani su i za transfere jedinicama lokalne samouprave.

Prvi put iz budžeta se izdvaja skoro 1,5 mil KM za penzije borcima sa napunjenih 65 godina starosti, a sa manje od 15 godina staža. Vlada je planirala i veći grant humanitarnim organizacijama ali i naučnim institucijama.

Takođe, Vlada je predložila isti iznos za podsticaj razvoja poljoprivrede i Aerodroma Republike Srpske kao i u ovoj godini.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.