Izvor: gradjevinarstvo.rs | Petak, 14.12.2018.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Solarni paneli obavezni na krovovima novih kuća u Kaliforniji od 2020.

(Foto: Suzana Obradović)
Novi kalifornijski propis predstavlja još jedan udarac fosilnim gorivima. Od 2020. godine vlasnici svih novoizgrađenih kuća u ovoj američkoj saveznoj državi biće obavezni da na svoje krovove postave male solarne elektrane.

Prema izvještaju Kalifornijske komisije za energetiku, pravilo će povećati troškove izgradnje kuće za oko 9,5 hiljada USD. Ipak, na period od 30 godina, koliko iznosi životni vijek solarnih panela, stanovnici bi uštedjeli oko 19 hiljada USD na računima za struju. Dakle, ulaganje u sunčevu energiju bi im se isplatilo na duge staze.

- Objekti koje građani Kalifornije kupuju i u kojima žive funkcionisaće na veoma efikasan način, istovremeno proizvodeći sopstvenu čistu energiju. Njihovo održavanje koštaće manje, ukućani će u svojim prostorijama udisati zdrav vazduh i obezbijediće se temelj za pametne tehnologije koje će povući zemlju još dalje na putu ka niskoemisionoj budućnosti - izjavio je član komisije Endrju Mekalister.

Odluka je naišla na pozitivne reakcije ekologa i predstavnika industrijskog sektora i na negodovanje građana nezadovoljnih novim udarcem po njihovom džepu. Posebno su zabrinuti stanovnici pogođeni požarima koji su besneli nad Kalifornijom tokom novembra. Smatraju da će ovaj potez da oteža i dodatno poskupi obnovu njihovih kuća.

Propisom su obuhvaćeni porodični domovi, kuće u nizu i zgrade visoke najviše 3 sprata. Suviše mali krovovi za postavljanje panela i krovovi u sjenci biće izuzeti od njega.

Očekuje se da će domaćinstva izgrađena prema novim standardima za energetski efikasnu gradnju koristiti 53% energije manje u odnosu na trenutne. Pored solarnih ćelija na krovovima, od objekata se zahtijeva i povećanje energetske efikasnosti, viši nivo izolacije, ugrađivanje prozora i vrata boljeg kvaliteta i poboljšana ventilacija. Pojedini objekti podstiču se i na korišćenje baterija za skladištenje energije i unapređenih grijača vode.

Komisija je procijenila i da će novi standardi povećati troškove prosječnog domaćinstva za oko 40 USD na mjesečnom nivou, ali će donijeti uštede od 80 USD za grijanje, hlađenje i rasvjetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.