NavMenu

Upitno potpuno preuzimanje kontrole zračnog prometa u BiH

Izvor: Klix Nedjelja, 16.12.2018. 13:14
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Strateški cilj da Bosna i Hercegovina preko svojih tijela krajem iduće godine preuzme odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, ozbiljno će biti doveden u pitanje ukoliko Predsjedništvo BiH ubrzo ne odobri nacrt za pregovore o zaključivanju novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, upozoravaju iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac ističe da je iznenađen što Predsjedništvo BiH na prvoj sjednici, usprkos tome što je predsjedavajući Milorad Dodik uvrstio tu točku u dnevni red, nije odobrilo nacrt za pregovore koje je još prije više od mjesec dana utvrdilo Vijeće ministara BiH.

- U interesu svih u BiH je da mi prije kraja iduće godine preuzmemo punu odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija i ne vidim niti jedan razlog zašto bi bilo tko blokirao ili usporavao ovaj proces. Nadam se da će Predsjedništvo vrlo brzo odobriti nacrt za pregovore, što je formalni, ali neizbježni preduvjet za sve naredne aktivnosti - istakao je Primorac.

Napominje da je BHANSA sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga usaglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su usluge zračnom prostoru iznad ove nadmorske visine, nastavile pružati susjedne zemlje.

Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduvjet za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.