Izvor: Nezavisne novine | Petak, 14.12.2018.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH uvodi moratorij na povećanje akciza na cigarete

(Foto: underworld/shutterstock.com)
U cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duvanskih prerađevina Savjet ministara BiH na sjednici u četvrtak (13. decembra 2018. godine) utvrdio je prijedlog dopune Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Dopunama Zakona specifična akciza na cigarete u 2019. godini, 2020. i 2021. utvrđuje se u iznosu 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u 2018. očekuje se povećanje prihoda za 37,3 mil KM, u 2019. za 39,4 mil KM, a u 2020. godini za 41,6 mil KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan je do 31. marta 2021. analizirati efekte moratorija na povećanje specifične akcize na cigarete.

Razlozi za donošenje predloženog zakona su fiskalnog i ekonomskog karaktera, u smislu stabilizacije naplate prihoda od akciza na duvanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i sprečavanja daljeg podrivanja ekonomskog prostora u BiH.

Dosadašnje izmjene Zakona o akcizama u sferi oporezivanja duvanskih prerađevina su imale za cilj provođenje procesa harmonizacije akcizne politike sa standardima EU i osiguranja dodatnih prihoda koji su trebali neutralizirati gubitke od carina u vrijeme petogodišnje primjene trgovinskog dijela SSP-a i gubitke prihoda nastale zbog globalne ekonomske krize.

Kontinuirani rast akciznog opterećenja je doveo do povećanja naplaćenih prihoda od akciza, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je očekivano destimulirao regularnu potrošnju cigareta i ojačao crno tržište, a istovremeno nije smanjen broj pušača.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.