Izvor: Capital | Petak, 14.12.2018.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poreska uprava RS prodaje potraživanja u Fabrici glinice Birač - Ponude dostavile domaće i strane kompanije

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Poreska uprava Republike Srpske je zvanično potvrdila pisanje portala Capital da Srpska namjerava prodati milionska potraživanja od Fabrike glinice Birač u stečaju, kao i da je Ministarstvo finansija RS s tim u vezi već dobilo pozitivno mišljenje Pravobranilaštva RS.

- Ministarstvo finansija RS je krajem novembra ove godine Pravobranilaštvu RS dostavilo akt u kome je traženo mišljenje i stav Pravobranilaštva u vezi sa kupovinom potraživanja u FG Birač u stečaju. Aktom Pravobranilaštva konstatovano je da je prijedlog ponuđača u skladu sa važećim materijalno pravnim propisima uz uslov da se dostavi decidno izjašnjenje i Ministarstva finansija RS - navodi se u odgovoru PURS.

Dodali su i da Poresku upravu RS u Odboru povjerilaca FG Birač zastupa Pravobranilaštvo RS, te da ukupna priznata potraživanja PURS od FG Birač iznose 12,7 mil KM.

Portal Capital je juče (13. decembra 2018. godine) objavio da su kompanije MG Mind iz Mrkonjić Grada, Batagon International iz Švajcarske i Metal Investment iz Londona dostavile Vladi RS ponude za kupovinu oko 42 mil KM potraživanja RS od Fabrike glinice Birač u stečaju, te da je za Vlada već dobila pozitivno mišljenje Pravobranilaštva za to.

Kupovinom potraživanja neka od ovih firmi bi zauzela "stolicu" Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike Birač i kao najveći povjerilac preuzeli upravljanje ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije Alumine Zvornik.

Osim PURS-a, potraživanja od FG Birač imaju i Ministarstvo finansija i to 11 mil KM, Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja RS i Elektro-Bijeljina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.