Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 13.12.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezima i zvanično koncesija za autoput Banjaluka-Prijedor - Potpisan ugovor sa kompanijom SDHS-CSI BH

Ilustracija (Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)
Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni direktor kineske kompanije SDHS-CSI BH Jang Sju potpisali su danas, 13. decembra, ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka - Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra.

Vrijednost ovog autoputa je 297 mil EUR, a kako je rekao Trninić, potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora, napominjući da u naredne dvije godine treba da bude završena eksproprijacija zemljišta.

Man Jang, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Shandong International, koje je registrovalo svoje privredno društvo u BiH pod imenom SDHS-CSI BH, rekao je da je ovo prvi projekat na Balkanu koji se gradi po principu koncesije, te da je ubijeđen da će kompanija ovaj posao da uradi kako valja.

Takođe, naglasio je da vjeruje da će se u roku kraćem od pet godina koji je definisan ugovorom, autoput biti završen.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da se radi o velikoj razvojnoj prilici u Republici Srpskoj te da je namjera da što prije Republika Srpska sa autoputem izađe na Drinu i spoji se na putnu infrastrukturu Srbije.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost autoputa, plaćati 32,5 mil EUR godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbijeđen od putarine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.