Izvor: Klix | Četvrtak, 13.12.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aluminij ide u projektovani stečaj?

(Foto: Aluminij.ba)
Kako Klix.ba saznaje mostarski Aluminij trebao bi otići u tzv. projektovani stečaj, koji će biti iniciran nakon što javno bude objavljen revizorski izvještaj. Izvještaj bi trebao biti dostavljen Vladi Federacije BiH ovih dana, a naredne srijede na konferenciji za medije biće objavljen zvaničan stav najvećeg pojedinačnog vlasnika Aluminija.

Projektovani stečaj je poseban vid stečajnog postupka koji skoro pa isključuje mogućnost likvidacije subjekta, scenarija koji je često najrealniji kod onih klasičnih stečajnih postupaka.

Mostarska kompanija duguje više od 400 mil KM i eksperti smatraju da bilo koji drugi scenario, koji uključuje namirivanje potraživanja, ali i nastavak proizvodnje nije izvodiv.

Kako saznaje Klix, stečaj nije prihvatljiv upravi, ali ni radnicima mostarske kompanije, koja insistira na provedbi Aneksa 8. Sporazuma koji je 2013. potpisan s Vladom Federacije BiH, a koji podrazumjeva subvencioniranje troškova električne energije. Uprava Aluminija trebala bi se sutra putem saopćenja oglasiti o trenutnom stanju te svojim pogledima na saniranje gubitaka u kompaniji koja ima 900 zaposlenih.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.