NavMenu

Jača saradnja nauke i privrede - Univerzitet u Istočnom Sarajevu pomaže razvoj novih proizvoda u kompaniji Zlatno zrno

Izvor: eKapija Srijeda, 12.12.2018. 14:33
Komentari
Podeli

(Foto: gradistocnosarajevo.net)
Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Razvojne agencije ovog grada i kompanije Zlatno zrno potpisali su danas, 12. decembra, dva sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji. Prvi sporazum potpisan je između Univerziteta i Gradske razvojne agencije, a drugi između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kompanije Zlatno zrno, prenosi zvanični gradski sajt pozivajući se na Srnu.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu Siniša Berjan rekao je novinarima da sporazum sa Gradskom razvojnom agencijom podrazumijeva zajedničko učešće u pisanju projektnih aplikacija i njihovoj realizaciji, te u organizovanju konferencija i seminara.

- Smatramo da Gradska razvojna agencija može biti veoma pouzdan partner u realizaciji aktivnosti koje nudi Evropska mreža preduzetništva, čiji je Univerzitet u Istočnom Sarajevu član, a koja predstavlja servis za međusobno povezivanje firmi, ali i nauke - naglasio je Berjan.

On je pojasnio da će sporazum između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta i kompanije Zlatno zrno omogućiti da stručnjaci fakulteta učestvuju u izradi receptura i razvijanju proizvoda koje nudi ova firma koja je, kako je naveo, jedna od najboljih pekarskih kompanija u jugoistočnom dijelu Republike Srpske.

Berjan kaže da će sporazum stvoriti i mogućnost da studenti ova dva fakulteta obavljaju praksu u pogonima Zlatnog zrna.

Prema njegovim riječima, današnji sporazumi potpisani su u okviru strateškog dokumenta "Mapa puta za unapređenje naučno-istraživačkog rada" koji je Senat Univerziteta usvojio u maju.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević navela je da je sporazumom predviđen niz aktivnosti koje će ove dvije institucije zajedno sprovoditi kada se za tim ukaže potreba.

- To podrazumijeva saradnju sa privredom koja je neizostavna, jer je nadležnost Razvojne agencije da bude spona između akademske zajednice i privrede. Radićemo na uspostavljanju i nadograđivanju mreže preduzetništva sa Univerzitetom. Na ovaj način dobili smo priliku da zajedno nastupamo na međunarodnim i domaćim projektima i da rezultate tih projekata koristimo u dalje svrhe - poručila je Pandurević.

Vlasnik kompanije Zlatno zrno Dragan Ostojić rekao je da sporazum predstavlja veliki korak u razvoju ove kompanije, koja će za nekoliko dana obilježiti šest godina postojanja.

- Želja nam je da uspostavimo malo bliže kontakte sa univerzitetima po pitanju razvoja novih projekata i edukacije, da izađemo iz tržišta BiH, što nije moguće bez podrške stručnog kadra - kaže Ostojić.

Кompanija Zlatno zrno, koja proizvodi hljeb, peciva, kolače i pite, trenutno zapošljava 110 radnika, a u planu je izgradnja novog objekta u poslovnoj zoni u Istočnom Novom Sarajevu u kojem će proizvoditi trajne i smrznute proizvode namijenjene i za izvoz.

Akcenat saradnje Univerziteta i Agencije biće podrška malim i srednjim preduzećima u istočnom dijelu Republike Srpske na razvoju inovativnih potencijala i transfera tehnologije, kao i umrežavanju sa sličnim firmama iz EU koji će se odvijati u okviru Evropske mreže preduzetništva i programa Republike Srpske.

Cilj sporazuma između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i kompanije Zlatno zrno je pružanje poslovno-tehničke saradnje, odnosno zajednički nastup i pružanje usluga iz oblasti prehrambene industrije, tehnologije, savjetovanja, testiranja i razvoja proizvoda, laboratorijskih analiza i usluga, kao i sprovođenje studentske prakse.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.