Izvor: eKapija | Srijeda, 12.12.2018.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela sanacija Farme Romanija u Sokocu - Na proljeće stižu prva muzna grla, u planu i tov junadi

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)
Farma Romanija u Sokocu počela je sanaciju objekata nekadašnje farme krava Podromanija, za koju će u prvoj fazi biti potrebno oko 400.000 KM.

Nikola Planinčić, direktor poslovne jedinice Farme Romanija koja posluje u okviru banjalučke firme TC zona, rekao je Srni da su prve pripreme na oživljavanju ovog privrednog kompleksa počele prošle godine, a nedavno i prva faza rekonstrukcije koja podrazumijeva sanaciju štale i upravne zgrade, te nabavku muznih grla, prenosi portal Palelive.

On je naveo da je ova firma dobila koncesiju od Republike Srpske na više od 450 hekatara zemljišta na Glasinačkom polju i pod zakup više od 150 hektara poljoprivrednog zemljišta od Opštine Sokolac, koja im na sve načine pomaže u priprema za početak rada.

- U poslovnom krugu smo zatekli dvije štale planiranog kapaciteta po 240 muznih grla, telećak, veliki sjenik i upravnu zgradu koje treba upotpunosti sanirati - rekao je Planinčić i dodao da je prije tridesetak dana počela rekonstrukcija ovih objekata.

On je istakao da je u toku sanacija upravne zgrade i da su za potrebe jesenjeg oranja nabavili traktor "kubota" u vrijednosti 150.000 KM.

- Tokom zime planiramo da obnovimo jednu štalu kapaciteta 240 muznih grla, kako bi na proljeće tu smjestili prvih 65 krava - ističe direktor farme i dodao da je planirano da za pet-šest godina na farmi bude oko 600 muznih grla.

Planinčić navodi da u Farmi Romanija planiraju da se, osim proizvodnje mlijeka, bave i tovom junadi, te da će u tom slučaju biti potrebno više od trenutno raspoloživih 628 hekatara poljoprivrednog zemljišta.

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com )
- Za potpuno oživljavanje i stavljanje u funkciju postojećih objekata i raspoloživog zemljišta biće izdvojeno 2 do 3 mil KM - istakao je Planinčić i napomenuo da je prošle godine ova farma silažnim kukuruzom zasijala 150 hekatara i isto toliko djetelinsko-travnim smjesama i da je bio solidan prinos.

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je revitalizacija farme krava u Podromaniji još jedan u nizu uspješnih projekta u ovoj lokalnoj zajednici.

- TC zona je ozbiljan investitor koji će, zahvaljujući kreditnim sredstvima u obnavljanje ove farme uložiti oko milion KM i zaposliti 35 radnika, te da su već zaorali oko 500 hektara zemljišta za sjetvu, što je za svaku pohvalu - naglasio je Bjelica.

Farma trenutno zapošljava 10 radnika, a ukupno je planirano 35 za rad u dvije smjene, te angažovanje sezonskih radnika.

Objekte bivše farme krava u Podromaniji, kupila je banjalučka firma TC zona od Opštine Sokolac na licitaciji u julu 2014. godine za više od 232.300 KM, a prošle godine krenulo se u revitalizaciju ovog privrednog kompleksa udaljenog od Sokoca pet kilometara, prenosi Palelive pozivajući se na Srnu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.