Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 12.12.2018.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Malo ko ispunjava uslove za lični bankrot - BiH daleko od uvođenja zakona koji bi rasteretio prezadužene građane

Iustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Iako se već godinama govori o potrebi postojanja zakona o ličnom bankrotu, koji bi rasteretio prezadužene građane, on još ne postoji u BiH, a kako stručnjaci tvrde - neće ga ni biti, bar ne u skorije vrijeme.

Joco Cvjetković, predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, kaže da donošenje ovog zakona povlači donošenje seta drugih zakona, kao i izmjene i dopune postojećih zakona, a trenutno u BiH ne postoji politička volja za to.

- U našoj državi nema volje za to, kod nas se sve radi površno. Trebalo bi da gledamo kako se to radi u drugim zemljama, da učimo na njihovim iskustvima, ali mi izmišljamo toplu vodu - rekao je Cvjetković za Nezavisne.

Dodaje da onaj ko želi da objavi lični bankrot mora da ispuni određene uslove i nakon toga dobija "staratelja" koji raspolaže novcem dužnika dok on finansijski ne ozdravi.

- Osoba koja ima uslove da ide u lični bankrot dobija "staratelja" ili finansijskog upravnika koji uzme njegovu imovinu, a toj osobi se odredi limit uslova za život i ne može se više zaduživati dok finansijski ne ozdravi - objašnjava Cvjetković.

Navodi da vlast u BiH opravdava neuvođenje ovog zakona time što relativno mali broj ljudi ispunjava uslove za lični bankrot.

- To se mora jednom napraviti. Ne može se odjednom, ali bi se trebalo početi od popisivanja imovine - kazao je Cvjetković.

Objašnjava da bi donošenje ovog zakona mnogo značilo za građane, jer bi se na taj način mogli finansijski rasteretiti.

- Susretao sam se sa dužnicima koji su podigli kredite da započnu svoj biznis i ne njihovom krivicom su izgubili novac. Dužnici bi rado da rasterete žirante, ali kod nas nema ni zakona, ni institucija koje bi sprovodile ovaj zakon - naveo je Cvjetković.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže da ovaj zakon kod nas sigurno neće zaživjeti još godinama, najviše zato što su plate građana u BiH isuviše male.

- Kada građani više ne mogu da izmiruju svoje obaveze i nemaju dovoljno sredstava za egzistencijalni opstanak, tada se sredstva koja primaju mjesečno podijele. Jedan dio se odvaja za izmirivanje dugova, a drugi dio za život. Teško da će ovaj zakon još godinama kod nas zaživjeti, jer prije svega plate u BiH su vrlo male da bi se uopšte s njima moglo upravljati na adekvatan način - rekao je Duduković.

Objašnjava da su građani BiH nedovoljno upoznati sa finansijama, te da se dodatno zadužuju.

- Građani često, umjesto da rješavaju svoje dugove, kupuju dobra koja im u suštini nisu neophodna za život i na taj način se još više uvlače u probleme - kazao je Duduković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.